nieuws

Jacques Vriens: eerste Kinderboekenambassadeur van Nederland

25 maart 2013

Kinderboekenschrijver Jacques Vriens is vorige week geïnstalleerd als eerste Kinderboekenambassadeur van Nederland. Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds namen, in samenwerking met de CPNB, dit initiatief.

Vriens ontving, op 19 maart, in de Amsterdamse Stadsschouwburg, uit handen van deze organisaties de Kinderboekenambassadeur-ambtsketting tijdens de conferentie Lezen Centraal. Daarbij hield hij onder de titel Nooit te oud om voor te lezen een gloedvol betoog voor het belang van kinderboeken:

Lezen wordt steeds belangrijker en dat wil ik uitdragen. Het is het tegenovergestelde van vluchtigheid. Het is rust, intimiteit, langere concentratie, verdwijnen in een verhaal, andere mensen en culturen beter snappen, kennis opdoen en natuurlijk verbeelding. Lezen, of eigenlijk: leesplezier - écht in een tekst duiken en begrijpen wat er staat - is ook een voorwaarde om te kunnen leren. Kortom: je doet kinderen tekort door ze geen leeservaring te laten opdoen.

De functie van Kinderboekenambassadeur is geïnspireerd op het Britse Children’s Laureate.

De Kinderboekenambassadeur geeft de promotie van kinder- en jeugdboeken een herkenbaar gezicht en draagt de boodschap uit dat (voor)lezen een verschil kan maken in het leven van jonge mensen. Het kinder- en jeugdboek in het algemeen staat daarbij centraal en niet in de eerste plaats het werk van de Kinderboekenambassadeur zelf. De Kinderboekenambassadeur bereikt door publicaties, workshops, lezingen en andere activiteiten een breed publiek, waaronder leerkrachten, ouders en kinderen, maar ook politici en aankomend auteurs. De Kinderboekenambassadeur wordt aangesteld voor de duur van 2 jaar.

Bevlogen leerkracht, schoolhoofd, auteur en leesbevorderaar

De aanstelling van Jacques Vriens, als eerste Kinderboekenambassadeur van Nederland, is een erkenning voor zijn aanhoudende en enthousiaste inzet op het gebied van leesbevordering en boekpromotie. Uit lezingen, deelname aan jury’s (De Nationale Voorleeswedstrijd, Voorleeswedstrijd Pabo’s), publicaties, voorleesworkshops et cetera blijkt dat hij een warm pleitbezorger voor lezen is.

Jacques Vriens (1942) is een alom gewaardeerde, succesvolle kinderboekenauteur. Hij werkte tot 1993 als leerkracht en later als directeur op verschillende basisscholen. Na zijn carrière in het onderwijs wijdt hij zich vooral aan schrijven. Toneel is altijd een passie geweest. Jacques Vriens speelt in diverse theaterstukken gebaseerd op zijn eigen werk. In 2001 werd hij door de koningin benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw vanwege zijn verdiensten als auteur en zijn inzet als directeur in het basisonderwijs.

Foto en documenten

Jacques Vriens (foto: Jurgen Koopmanschap)

De foto van Jacques Vriens is gemaakt door Jurgen Koopmanschap, www.studiogemini.nl. Deze foto kan rechtenvrij worden gebruikt met vermelding van de naam van de fotograaf. Foto, lezing en bibliografie zijn te downloaden via deze links:

Meer informatie

  • Voor informatie over de Kinderboekenambassadeur kunt u contact opnemen met Desirée van der Zander, Communicatie en PR, Stichting Lezen, [email protected] of 06 41 42 02 84 of met Hanneke Marttin, communicatiemedewerker, Nederlands Letterenfonds, [email protected], tel 020 520 73 00
  • Informatie over boekingen: [email protected] of 020 623 49 23

Over Stichting Lezen

Stichting Lezen bevordert het lezen in de Nederlandse en Friese taal in de ruimste zin van het woord. Zij levert een bijdrage aan het verbeteren van het leesklimaat en de leescultuur, als onderdeel van het algemene lees - en literatuurbeleid van het ministerie van OCW.

Over het Nederlands Letterenfonds

Het Nederlands Letterenfonds stimuleert, door middel van beurzen en subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers en festivals, de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en draagt bij aan de verspreiding en promotie van de Nederlands- en Friestalige literatuur in binnen- en buitenland.

Hanneke Marttin

Contact

Hanneke Marttin

Communicatiecoördinator

[email protected]