agenda

Writer in residence programma 2018

Francesca Melandri als WiR in Amsterdam

1 mei-1 juni 2018

De Italiaanse schrijver Francesca Melandri zal – op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds – woont en werkt in mei als writer in residence in de Amsterdamse Schrijversresidentie op het Spui. Haar nieuwste roman De lange weg naar Rome verschijnt in mei 2018 in Nederlandse vertaling van Etta Maris bij uitgeverij Cossee.

Francesca Melandri (1964) schrijft scenario’s voor films en maakt documentaires die onder andere werden getoond op het IDFA. Eva slaapt (2013, Cossee, vertaald door A. Habers) is haar romandebuut. Dit boek werd met zes literaire prijzen bekroond en is een succes in Italië, Duitsland, Frankrijk en Nederland. Hoger dan de zee (2013, Cossee, vertaling door Jan van der Haar), de langverwachte opvolger van Eva slaapt, is in Italië en Duitsland enthousiast onthaald en werd genomineerd voor de Premio Campiello 2012. Haar nieuwste roman Sangue Giusto werd onlangs genomineerd voor de Premio Strega, de meest prestigieuze literaire prijs in Italië.

Eva slaapt bestreek zeven decennia en Italië van noord naar zuid. Maar met minder woorden roept Hoger dan de zee minstens zo veel op, en laat een minstens zo diepe indruk achter.” – Athenaeum Boekhandel

Meer informatie

  • maandag 14 mei: vanaf 20.00 neemt Francesca Melandri samen met de Italiaanse documentairemaakster Sabrina Varani deel aan de reeks ‘Literaire ontmoetingen met hedendaagse Italiaanse schrijvers’ in het Istituto Italiano di Cultura. Onder leiding van Monica Jansen (Universiteit Utrecht) en Maria Bonaria Urban (UvA) zal ze daar onder andere in gesprek gaan over haar laatste werk, Sangue giusto (voertaal Italiaans).
  • dinsdag 15 mei: vanaf 19.00 wordt Melandri geïnterviewd over haar werk door een Italiaanse journalist in het Espace Banca Montepaschi Belgio in Brussel (voertaal Italiaans).
  • dinsdag 22 mei: vanaf 19.30 zal Francesca Melandri door Rosita Steenbeek geïnterviewd worden over haar roman De lange weg naar Rome bij Athenaeum Boekhandel en Nieuwscentrum op het Spui in Amsterdam. Aanmelden kan via de site van Athenaeum (voertaal Engels).
  • woensdag 30 mei: Melandri is in België voor twee meet & greet-momenten: eerst om 15.00 in boekwinkel Bar Boek in Leuven en daarna om 20.00 in boekwinkel Paard van Troje in Gent (voertaal Engels).
  • Schrijversresidentie Amsterdam