agenda

Writer in residence programma 2018

Fatma Aydemir als WiR in Amsterdam

18 jan-19 februari 2018

http://www.letterenfonds.nl/en/residency-for-writers-in-amsterdam

De Duitse schrijver Fatma Aydemir woont en werkt – op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds – van 18 januari tot en met 19 februari 2018 als writer in residence in Amsterdam.

Fatma Aydemir (Karlsruhe, 1986) maakte in 2017 indruk met haar controversiële debuutroman Ellbogen. De roman werd bekroond met de Klaus-Michael-Kühne-Prijs. Aydemir, kleindochter van Turkse arbeidsmigranten, vertelt over een meisje met Turkse voorouders dat zo gefrustreerd is door de discriminatie die ze dagelijks meemaakt, dat ze in een dronken bui een student voor de metro duwt en vervolgens naar Turkije vlucht. Ze voelt geen berouw. “Ellbogen is een stomp in de maag. Of beter gezegd, twee. Eén voor de misogyne Turkse gemeenschap. En één voor de huichelarij van onze o zo liberale samenleving,” schreef de Süddeutsche Zeitung. Aydemir studeerde Duits en Amerikanistiek in Frankfurt. Ze schrijft o.a. voor de krant taz over popcultuur en Turkije. Ze zette ook het tweetalige webportaal taz.gazete op als reactie op de beknotting van de persvrijheid in Turkije.

Ook de onlangs bij Signatuur verschenen Nederlandse vertaling (door Marcel Misset) wordt goed besproken. Graa Boomsma noemde Ellebogen in De Groene Amsterdammer “een zeer geslaagde eerste roman omdat de schrijver de lezer subtiel dwingt écht betrokken te raken”. Voor de website van Athenaeum Boekhandel schreef Marcel Misset over het vertalen van de eerste zin van Ellbogen:

Hätte Desiree mir nicht mit ihren langen, saubern Fingern jeden Lippenstift und Nagellack einzeln vorgeführt, wäre ich niemals auf die Idee gekommen zu klauen.

Aydemir zal tijdens haar residentie werken aan haar tweede roman, die zal gaan over verlatenheid, machtsrelaties en multiculturalisme. Zij nam ook, samen met vertaler Elbert Besaris, deel aan The Chronicles, een project met jonge vertalers (zowel in als uit het Nederlands) en schrijvers dat ieder jaar plaatsvindt op het Crossing Border Festival. De verhalen zijn hier te lezen.

Optredens

  • Zaterdag 20 januari: Writers Unlimited, international literatuur festival in Den Haag, deelname aan panelgespek De woede van Europa onder leiding van David Van Reybrouck en een interview door Arjan Peters in het programma Boek van mijn leven.
  • Dinsdag 23 januari: Aydemir in gesprek met lezers over Ellebogen in Passa Porta, Brussel. Deze Read & Meet zal in het Engels zijn.
  • Donderdag 8 februari: Joost Lagendijk gaat in gesprek met Fatma Aydemir over haar roman Ellebogen in Boekhandel Athenaeum aan het Amsterdamse Spui. Inloop vanaf 19.00, aanvang 19.30. De entree is gratis maar graag even reserveren via de boekhandel. De voertaal is Engels.
  • Dinsdag 13 februari: Hoogleraar Paul Scheffer in gesprek met schrijvers Fatma Aydemir en Murat Isik over opgroeien als de derde generatie migrantenkinderen in Europa, in De Balie in Amsterdam.
  • Zondag 18 februari: Schrijfster en arabiste Meltem Halaceli interviewt Fatma Aydemir tijdens een speciale editie van Talking Books in het Pages Bookstore Café in Amsterdam. De aanvang van het evenement is om 16.00 en de entree is gratis. De voertaal is Engels.

Maaike Pereboom

Contact

Maaike Pereboom

Beleidsmedewerker

[email protected]