nieuws

Vervolg Nederlands-Vlaamse gastland-schap in Duitsland

7 september 2017

Vandaag is in de Nederlandse ambassade in Berlijn het vervolg op het Vlaams-Nederlandse gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse gepresenteerd aan de Duitse pers. Enkele tientallen Nederlandse en Vlaamse auteurs zullen in de komende maanden optreden in verschillende steden in Duitsland: van het Internationales Literaturfestival Berlin via Leipzig en München tot het Harbourfront Festival in Hamburg.

Het Vlaams-Nederlandse gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse leidde vorig jaar tot een storm van belangstelling voor literatuur in alle genres uit Nederland en Vlaanderen. De getallen spreken boekdelen: in de aanloop naar FBM16 werden er meer dan 314 nieuwe Duitse literaire vertalingen gepubliceerd, vonden meer dan 1.000 programma’s en lezingen plaats met ongeveer 200 Nederlandse en Vlaamse auteurs, en verschenen er alleen al online meer dan 7.000 artikelen in Duitse media.

Berlijn, Leipzig, München en Hamburg

En het gaat door: in 2017 verschenen of verschijnen meer dan 140 literaire titels in Duitse vertaling, zowel van gevestigde waarden als van veelbelovende nieuwe stemmen. Als verder vervolg organiseren het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren dit najaar en in 2018 een reeks optredens van Nederlandse en Vlaamse auteurs, onder meer in Berlijn, Potsdam, Leipzig, München en Hamburg.

Auke Hulst en Wytske Versteeg Auke Hulst, foto: Lenny Oosterwijk en Wytske Versteeg, foto: Lionne Hietberg

Auke Hulst en Wytske Versteeg trappen af op zaterdag 16 september, aan de vooravond van de Duitse verkiezingen, op het prestigieuze Internationales Literaturfestival Berlin (ILB). In het Haus der Berliner Festspiele gaan zij met de Duitse schrijfster Kristine Bilkau in gesprek over de bundel ‘Als dit zo doorgaat’. Van deze “pregnante verhalen over de wereld die ons wacht” zijn er vier speciaal voor het festival in het Duits vertaald; naast Hulst en Versteeg ook de bijdragen van Walter van den Berg en Gustaaf Peek. Daarnaast heeft het ILB, dat van 6 tot en met 16 september plaatsvindt, ook Lize Spit, Geert Mak, Anna Woltz en Jean-Paul Schutten geprogrammeerd.

Boekenweek

In november treedt een tiental auteurs op tijdens het festival Stadt Land Buch in Berlijn, Potsdam en omstreken. Tijdens deze ‘regionale boekenweek’ zijn er optredens van onder meer Stefan Hertmans, Margriet de Moor, Jan Brokken, Niña Weijers, Michael Bijnens, Fikry El Azzouzi, Griet Op de Beeck, Gerbrand Bakker en Barbara Stok. Ook krijgen lokale boekhandels via de Börsenverein de mogelijkheid om optredens met deze schrijvers te organiseren.

Voor 2018 zijn er programma’s voorzien in Leipzig (onder meer op de Leipziger Buchmesse in maart), München (White Raven festival in mei) en Hamburg (Harbourfront Festival in september/oktober). En uiteraard zijn het Vlaams Fonds voor de Letteren en het Nederlands Letterenfonds ook gezamenlijk aanwezig (stand 5.0 C 86) op de komende Frankfurter Buchmesse die van 11 tot en met 15 oktober plaatsvindt.

Links

Poster animatie

Dit is wat we (blijven) delen

Bas Pauw

Contact

Bas Pauw

Internationale literaire manifestaties

[email protected]