nieuws

Open oproep

Deltaworkers in New Orleans

30 augustus 2017

New Orleans is met zijn zeer diverse culturele achtergronden (o.a. Frans, Spaans, Afrikaans en Caribisch) één van de meest uitgesproken steden in de Verenigde Staten. Het is een parel in het moeras, een moeilijk te bereiken stad die door haar rijke culturele leven en bewogen geschiedenis een grote aantrekkingskracht heeft op kunstenaars, muzikanten en filmmakers. Talentvolle jonge schrijvers die voorjaar 2018 twee maanden lang onderzoek willen doen in deze stad, kunnen tot maandag 20 november a.s. een gemotiveerd (onderzoeks)plan indienen bij het Letterenfonds voor een verblijf bij kunstenaarsresidentie Deltaworkers.

Deltaworkers is in 2014 opgericht door kunstenaar Joris Lindhout en curator Maaike Gouwenberg als een nomadisch artistiek productie- en onderzoeksplatform dat de zuidelijke staten van de Verenigde Staten onderzoekt. Makers uit verschillende disciplines (beeldende kunst, theater, film, literatuur, muziek, architectuur en design) worden uitgenodigd voor een werkperiode.
Dit jaar waren Jan van Tienen en Elfie Tromp bij Deltaworkers. Olivier Willemsen was er in 2016 de eerste schrijver in residence. Het blog dat hij voor het Letterenfonds schreef geeft een goede indruk van de residentie en het verblijf in New Orleans. Hij beveelt deze bruisende locatie zeer aan, maar benadrukt dat het geen plek is waar je als schrijver in stille afzondering kunt werken.

Ook in 2018 biedt het Letterenfonds in samenwerking met Deltaworkers aan een schrijver (alle literaire genres) de mogelijkheid om twee maanden in New Orleans te verblijven en te werken. Het verblijf vindt plaats tussen 6 maart 2018 en 31 mei 2018.

Het Letterenfonds dekt de kosten voor de huur van de residentie, de begeleiding door Deltaworkers en de reis- en verblijfskosten. Ook bieden het Letterenfonds en Deltaworkers de mogelijkheid om ter plekke met een Amerikaanse schrijver of kunstenaar te werken (als gesprekspartner en begeleider in het onderzoek).

Voor wie en wanneer?

De residency valt onder het internationale talentontwikkelingsprogramma Wanderlust van het Nederlands Letterenfonds. Bij de selectie wordt daarom prioriteit gegeven aan talentvolle jonge schrijvers die aan hun tweede of derde boek werken.

Let wel: Deltaworkers is een residency voor (veld)onderzoek en biedt geen werk/schrijfruimte aan. Uit eigen ervaring weten Joris Lindhout en Maaike Gouwenberg hoe waardevol het is om vanuit een onderzoeksplan te werken en volledig op te gaan in de stad, de omgeving, de mensen en de cultuur, om op die manier informatie te verzamelen voor een project. De residenten krijgen toegang tot het brede netwerk van de oprichters en tot literaire kringen in New Orleans. Ook optredens of presentaties behoren tot de mogelijkheden. In maart vindt tevens het belangrijke Tennessee Williams Literary Festival plaats.

Tijdens de residencyperiode zijn Joris Lindhout en/of Maaike Gouwenberg aanwezig en worden de residenten ondersteund door een assistent. Alle residenten wonen bij elkaar in één traditioneel shotgun huis, waar iedere resident een privékamer heeft en waar keuken, woonkamer en badkamer gedeeld worden. Meer informatie is te vinden op de website van Deltaworkers.

Schrijvers die in aanmerking willen komen voor een verblijf kunnen vóór 1 november 2017 een gemotiveerd (onderzoeks)plan indienen bij het Nederlands Letterenfonds. De aanvraag geeft een zo concreet mogelijk beeld van uw plannen en belang van het verblijf in New Orleans voor uw werk en ontwikkeling als schrijver.

Een adviescommissie van het Letterenfonds maakt samen met Deltaworkers de uiteindelijke selectie waarbij wordt gelet op de kwaliteit van het werk van de aanvrager, de kwaliteit van het plan en de relevantie van het verblijf voor de artistieke ontwikkeling. Een gesprek met de adviseurs kan deel uitmaken van de selectieprocedure.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Pieter Jan van der Veen van het Nederlands Letterenfonds, via het algemene nummer 020 - 520 73 00 of per e-mail.

Links

Pieter Jan van der Veen

Contact

Pieter Jan van der Veen

Subsidiespecialist

[email protected]