nieuws

Atte Jongstra als Letterenfonds-fellow naar NIAS

30 augustus 2017

Schrijver en essayist Atte Jongstra verblijft van september 2017 tot februari 2018 als writer-in-residence aan het NIAS in Amsterdam. De werkperiode in de internationale, academische setting van het NIAS wordt mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds. Jongstra zal er aan een nieuwe essaybundel werken. In februari wordt hij opgevolgd door de Tsjechische schrijver Jaroslav Rudiš (1972).

Jongstra zal aan het NIAS zijn essaybundel met de werktitel Homo Hyper Erectus voltooien, de publicatie wordt in 2018 verwacht bij De Arbeiderspers. ‘De essays in de bundel cirkelen op zowel historische als actuele manier rond het thema van de mens die al te zeer rechtop is gaan staan. De geharnaste burger, alleen of in groepen, die zich terug meent te moeten trekken binnen de grenzen van een (vermeende) persoonlijke of nationale identiteit’. Jongstra kijkt uit naar zijn verblijf aan het NIAS: ‘Na jaren eenzame arbeid als schrijver lijkt het me een verlossing enige tijd in een groepscontext te functioneren, waarin uitwisseling van ideeën op de agenda staat. […] Ik verkeer niet graag in een uitsluitend literair milieu, mijn nieuwsgierigheid beweegt zich op alle mogelijke terreinen.’

Atte Jongstra (Terwispel, 1956) publiceerde verhalenbundels, romans, essayistiek en poëzie, dat laatste onder het pseudoniem Arno Breekveld. Zijn recente bundel Het fluïde tijdperk bevat essays over (beeldende) kunst. In 2016 werd zijn oeuvre bekroond met de Constantijn Huygensprijs. Eerder ontving hij de Geertjan Lubberhuizenprijs voor de roman De psychologie van de zwavel (Contact, 1989), de J. Greshoffprijs voor Familieportret: essays (Contact, 1996), en de Max Pam Award voor Klinkende ikken: bekentenissen van een zelfontwijker (De Arbeiderspers, 2008). Verhalen van zijn hand verschenen in bloemlezingen uit de Nederlandse literatuur in het Deens, Duits, Engels, Servokroatisch en Spaans. Zijn Lexicon voor feestgangers verscheen in Duitse vertaling; Diepte! in Friese vertaling. Jongstra is tevens recensent voor NRC Handelsblad.

Jaroslav Rudiš

In februari 2018 wordt Jongstra aan het NIAS opgevolgd door de Tsjechische schrijver, muzikant en kunstenaar Jaroslav Rudiš (Turnov, 1972). Hij zal aan het NIAS werken aan zijn nieuwe roman: een road novel over een Tsjechische ziekenverzorger die in Duitsland ouderen verpleegt, en die gaandeweg een negentig jaar oude man weer tot praten weet te bewegen. Samen gaan ze op reis door Midden-Europa en door de geschiedenis van ons continent.

Rudiš’ debuut Nebe pod Berlínem (De hemel onder Berlijn) werd bekroond met de Jiří Orten Prijs 2003. Hij publiceerde vijf romans, een verhalenbundel en de driedelige graphic novel Alois Nebel, die hij omwerkte tot een scenario. Bij de première op het Filmfestival in Venetië werd de film bekroond met de European Film Award voor beste animatiefilm, en met de prijs voor de beste lange animatiefilm van 2012 op het Holland Animation Festival. In 2013 verzorgde hij een optreden over de film en zijn graphic novel op Crossing Border. Zijn werk is vertaald in Duitsland en Frankrijk, en onderscheiden met de Usedomer Literaturpreis. Vorig jaar bracht uitgeverij Nobelman Het einde van de punk in Helsinski, dit najaar volgt de Nederlandse vertaling (door Edgar de Bruin) van zijn roman Národní trída (in Duitse en Franse vertaling: Nationalstraße / Avenue Nationale).

Jaroslav Rudiš. Foto: Rafal Komorowski

Residenties

Het Letterenfonds biedt in samenwerking met het NIAS ieder academisch jaar één Nederlandse schrijver en één buitenlandse auteur de mogelijkheid om een periode geconcentreerd te werken binnen de inspirerende multidisciplinaire, academische gemeenschap van het NIAS.

Het NIAS aan de Korte Spinhuissteeg te Amsterdam opent op maandag 4 september de deuren voor de nieuwe fellows. Een overzicht van alle fellows tijdens het academisch jaar 2017/2018 vindt u hier.

NIAS

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Nederlands Letterenfonds:

Over het Nederlands Letterenfonds

Het Nederlands Letterenfonds stimuleert, door middel van beurzen en subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers en festivals, de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en draagt bij aan de verspreiding en promotie van de Nederlands- en Friestalige literatuur in binnen- en buitenland.
www.letterenfonds.nl

NIAS

Het NIAS is een nationaal Institute for Advanced Study en biedt tijd en ruimte voor verdieping, vernieuwing en interdisciplinariteit. Gerenommeerde en talentvolle onderzoekers en kunstenaars kunnen zich 3 tot 10 maanden wijden aan reflectie, nieuwe inzichten, het opzetten van nieuwe samenwerkingsverbanden of het zoeken naar oplossingen voor maatschappelijke problemen. www.nias.knaw.nl