agenda

Kettly Mars als WIR in Amsterdam

16 apr-16 juni 2013

De Haïtiaanse dichter en schrijver Kettly Mars verblijft van 16 april tot 16 juni 2013 op uitnodiging van het Letterenfonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst als writer in residence in Amsterdam. Haar boeken zijn vertaald in het Nederlands, Duits, Engels, Italiaans, Deens en Japans.

Kettly Mars (Port-au-Prince, 3 september 1958) studeerde klassieke talen en is al van jongs af aan gefascineerd door poëzie. Rond haar vijfendertigste begon ze voor het eerst zelf gedichten te schrijven, daarna richtte ze zich op proza. In haar romans, die zich afspelen in Haïti, legt ze onder meer verbindingen tussen sekse, ras, sociale klasse, spiritualiteit, macht en geweld.

In 2011 bekroonde het Prins Claus Fonds haar werk vanwege de belangrijke impuls die het geeft aan de Caraïbische literatuur en de gedurfde aanpak van onconventionele onderwerpen. De jury omschreef Mars als een ‘krachtige en indringende schrijver die frisse inzichten heeft ten aanzien van de hedendaagse werkelijkheid en een levendig, genuanceerd beeld schetst van de Haïtiaanse maatschappij’.

Mars debuteerde in 2003 met Kasalé, een roman over natuur, spiritualiteit en ongrijpbare lokale tradities. L’heure hybride (2005) vertelt over Rico, een man die na een nacht vol drank en seks nadenkt over het leven en concludeert dat er maar een vrouw is van wie hij houdt: zijn moeder die prostituee is. Haar derde roman Fado (2008) gaat over de dilemma’s van een prostituee. In 2011 publiceerde Mars samen met collega-schrijver Leslie Péan, Le prince noir de Lillian Russell, een roman over de gelijknamige vaudeville-ster, gesitueerd in19de-eeuws New York.

Haar vierde roman Wrede seizoenen werd door Marianne Kaas in het Nederlands vertaald voor uitgeverij De Geus (2010). Het boek heeft als belangrijkste thema’s macht, onmacht en begeerte. De mooie vrouwelijke hoofdpersoon Nirvah Leroy wordt de obsessie van een machtige staatssecretaris.

Sinds 2010 werkt Mars aan een bloemlezing van literatuur die in de 18e, 19e een 20e eeuw werd geschreven door Haïtiaanse vrouwen.

Kettly Mars is onderscheiden met de Jacques Stephen Alexis Prijs voor het korte verhaal (1996), de Senghor Prijs voor literatuur (2006), de Barbancourt onderscheiding (2011), en de Prins Claus Prijs (2011). Ze is president van de women’s committee van de PEN Club Haïti, jurylid van de literaire prijs Prix Henri Deschamps, en jurylid van het Prins Claus Fonds.

Tijdens haar residentieperiode zal Kettly Mars meerdere keren optreden. Enkele data uit haar agenda - onder voorbehoud:

  • 12 mei: interview door Matthijs Ponte in het kader van het Read my World-festival in de OBA. Aanvang 15.00. Entree gratis, reserveren niet nodig.
  • 14 mei: bezoek aan Bijlmer Boekt festival.
  • 16–17 mei: London
  • 24 mei: deelname aan avond in De Nieuwe Liefde – “Wat is poëzie?”
  • 25–29 mei: naar Venetië voor jurylidmaatschap Prins Claus Fonds
  • 3-7 juni: Boekpresentatie in Duitsland - uitgeverij Litradukt
  • 10 juni: Dictatuur en exile. Margot Dijkgraaf in gesprek met Kettly Mars en Masresha Mammo. Aanvang 17:00, locatie: de Doelenzaal van de Universiteitsbibliotheek, Singel 425 in Amsterdam. Voertaal: Engels. U dient te reserveren via Spui25 in Amsterdam; de entree is gratis.
Orli Austen

Contact

Orli Austen

Beleidsmedewerker

[email protected]