weblog

Bookstan Sarajevo

Mireille Berman – 24 juli 2017

Van 4 tot 7 juli vond in Sarajevo het literaire festival Bookstan plaats onder het motto ‘No east, no west’. Het festival is een vrijplaats waar alles draait om mensen en de verhalen die zij vertellen.

Er waren internationale auteurs aanwezig, zoals Hanif Kureishi, John Freeman, Xiaolu Gio en Ilija Trojanow. Daarnaast waren er auteurs uitgenodigd uit Slovenië, Macedonië en Kroatië. Verder waren er tentoonstellingen, concerten en was er een educatieprogramma voor literaire critici georganiseerd.

Een literair festival in Sarajevo, van 1992 tot 1995 een belegerde stad in het hart van de oorlog in het voormalige Joegoslavië, kan onmogelijk apolitiek zijn, en de tweede editie van het Bookstan-festivals was dan ook allesbehalve vrijblijvend. De herinnering aan de oorlog, met alleen al in Sarajevo zelf 12.000 burgerslachtoffers, en de nog steeds voortwoekerende conflicten, waren op en buiten de podia een belangrijk onderdeel van het gesprek. Even belangrijk was de ervaring van vluchtelingen. Veel aanwezige auteurs hadden een migratieachtergrond; zij spraken geëngageerd en uitgesproken vanuit hun migranten ervaring over de betekenis van literatuur. De Chinese Xiaolu Gio vertelde over het eenvoudige vissersdorpje waar ze is opgegroeid en het contrast met de literaire Londense kringen waarin ze zich tegenwoordig bevindt. Allemaal probeerden de auteurs iets te zeggen over ‘No East, No West’, waar literatuur als een baken fungeert in een wereld met grenzen en oud nationalistisch zeer.

Freeman

Alle optredens zijn terug te zien via de livestream op de facebookpagina van Bookstan. Vorig jaar was Alexander Hemon curator, dit jaar John Freeman, volgend jaar zal Geert Mak een deel van de programmering op zich nemen, daarin bijgestaan door het Nederlands Letterenfonds.

Mireille Berman

Coördinator gastlandschap Leipziger Buchmesse 2024

internationaal presenteren en promoten

[email protected]

lees meer