nieuws

Julia Deck, Atiq Rahimi en Olivier Rolin verwacht in Amsterdamse schrijversresidentie

L’automne sera français

9 juni 2017

Drie Franse schrijvers verblijven dit najaar op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds als writer in residence in Nederland: Julia Deck, Atiq Rahimi en Olivier Rolin. Van alle drie is werk in het Nederlands vertaald. De auteurs gaan tijdens een zondagochtendlezing in Athenaeum Boekhandel Amsterdam onder leiding van Margot Dijkgraaf nader in op hun werk. De drie Franse residenties vinden plaats in het kader van de intensieve campagne die het Letterenfonds de komende twee jaar in Frankrijk voert om de belangstelling voor Nederlandstalige literatuur te vergroten. Minister Bussemaker gaf vorige week in Parijs het startschot voor deze campagne tijdens ‘Le Boekenbal’.

Julia Deck

Julia Deck

In augustus woont en werkt Julia Deck (1974) in Amsterdam. Deck heeft letteren gestudeerd aan de Sorbonne en werkte in de wereld van de pers en uitgeverijen. Ze debuteerde in 2012 met de roman Viviane Élisabeth Fauville bij Éditions de minuit. Het boek werd in Frankrijk goed ontvangen, de gelijknamige Nederlandse vertaling (door Lidewij van den Berg en Katrien Vandenberghe, voor uitgeverij Vleugels) is genomineerd voor de Europese Literatuurprijs 2017. Het gaat om een messcherpe, uiterst intrigerende debuutroman waarin de verwarring van de 42-jarige, zojuist bevallen protagoniste onder je huid kruipt. In 2014 volgde Le Triangle d’hiver, Decks derde roman Sigma wordt deze zomer gepubliceerd.

Atiq Rahimi

Atiq Rahimi

Atiq Rahimi werd in 1962 geboren in Kaboel. In 1984 ontvluchtte hij de Afghaanse oorlog en woonde een jaar in Pakistan. Daarna kreeg hij politiek asiel in Frankrijk. Rahimi studeerde audiovisuele communicatie aan de Sorbonne in Parijs en werkt als cineast, documentairemaker en auteur. In 2008 won hij de Prix Goncourt voor zijn roman Syngué Sabour Pierre De Patience. De Nederlandse vertaling van Kiki Coumans, Steen van geduld verscheen bij uitgeverij De Geus. Rahimi ’s volgende roman zal zich gedeeltelijk afspelen in Amsterdam; de residentieperiode biedt Rahimi de gelegenheid tot het doen van research. Hij verblijft van 4 september tot 13 oktober 2017 in Amsterdam.

Olivier Rolin

Olivier Rolin

Olivier Rolin (1947) behoort tot de meest veelzijdige hedendaagse Franse auteurs – naast romans schrijft hij bijvoorbeeld ook reisverhalen en essays – en ontving verschillende literaire prijzen. Le météorologue of De weerman, zoals het boek in Nederlandse vertaling van Katelijne De Vuyst heet, werd bekroond met de Prix du Style 2014, vanwege de ‘grootsheid, ambitie en het aparte literaire meesterschap van het door Olivier Rolin gerealiseerde portret’ van een Sovjet-meteoroloog. Bij Uitgeverij IJzer verschenen eveneens Crystal, De leeuwenjager en Manet, en De uitvinding van de wereld. Rolin zal in oktober en november in Amsterdam wonen en werken.

Zondagochtendlezingen

Op zondagochtend 27 augustus wordt Julia Deck geïnterviewd door Margot Dijkgraaf in Athenaeum Boekhandel, aanmeldingen via aldaar. Hier vindt u een leesfragment uit Decks debuut, en hier een lezing van de vertaalsters over het werk. De interviews met Rahimi en Rolin vinden naar verwachting plaats op zondag 1 oktober en zondag 19 november 2017. De zondaglezingen over Franse literatuur zijn georganiseerd i.s.m. de Franse talenschool L’école de français.

Les Phares du Nord

Het Franse bezoek aan de schrijversresidentie past in de plannen van het Nederlands Letterenfonds, dat zich, samen met het Vlaams Fonds voor de Letteren, in de komende twee jaar speciaal richt op Frankrijk en de Franse markt onder de titel Les Phares du Nord. Met deze intensieve campagne willen de fondsen meer vertalingen van Nederlandstalige literatuur in het Frans tot stand brengen en Nederlandse en Vlaamse auteurs laten deelnemen aan literaire festivals in Frankrijk. Met de uitnodiging aan deze drie Franse auteurs faciliteert het Nederlands Letterenfonds de literaire uitwisseling tussen het Franse en het Nederlandse taalgebied.
Meer informatie: persbericht Les Phares du Nord.

3 Franse auteurs in Amsterdamse schrijversresidentie

Maaike Pereboom

Contact

Maaike Pereboom

Beleidsmedewerker

[email protected]