nieuws

Start literaire campagne in Frankrijk

Le Boekenbal

31 mei 2017

Na een succesvol Nederlands-Vlaams gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse richten het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren zich de komende twee jaar op Frankrijk: de tweede boekenmarkt in Europa en de vijfde boekenmarkt ter wereld. Met een intensieve campagne, onder de titel Les Phares du Nord, richten de fondsen zich op een substantiële groei van het aantal literaire vertalingen in het Frans en op een grotere zichtbaarheid van Nederlandstalige auteurs in Frankrijk. Het startschot voor deze campagne klinkt op donderdag 1 juni tijdens ‘Le Boekenbal’ in Parijs.

De omvangrijke en internationaal georiënteerde Franse boekenmarkt biedt van oudsher veel ruimte voor vertalingen. Belangrijke uitgeverijen als Gallimard en Actes Sud hebben een prominent Nederlandstalig fonds.

Phare du Nord

Le Boekenbal

Les Phares du Nord gaat op donderdag 1 juni van start in Parijs met ‘Le Boekenbal’: een feestelijke avond in het Atelier Néerlandais, met optredens van cabaretier Freek de Jonge, de Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin, beeldend kunstenares Olfa ben Ali, schrijver Abdelkader Benali en de Franse historicus Christophe de Voogd. Voorafgaand aan het bal is er de feestelijke opening van de expositie ‘Théâtre de l’humanité’, met werk van de Nederlandse fotografen Koos Breukel, Sander Troelstra en Bart Koetsier. Het Boekenbal wordt georganiseerd door de Nederlandse ambassade in Parijs en brengt invloedrijke gasten uit de Franse literaire en culturele wereld bijeen rond de Nederlandse cultuur.

Voorafgaand aan het bal wordt op donderdagmiddag in de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Parijs een vertaalatelier gehouden voor literair vertalers Nederlands-Frans en Frans-Nederlands. Het vertaalatelier staat onder leiding van Peter Bergsma, directeur van het Amsterdamse Vertalershuis, en wordt vereerd met een bezoek van minister Jet Bussemaker, die later op de avond ‘Le Boekenbal’ opent. Minister Bussemaker brengt daarna een kennismakingsbezoek aan haar zojuist geïnstalleerde collega Minister van Cultuur Mme. Françoise Nyssen, die een kenner en liefhebber is van Nederlandstalige literatuur en die in haar vorige hoedanigheid van uitgeefster bij Actes Sud talrijke Nederlandse en Vlaamse auteurs in het Frans heeft uitgegeven.

Cultureel seizoen Oh! Pays-Bas

Het Parijse Boekenbal is niet alleen de aftrap van de literaire campagne Les Phares du Nord, maar ook van het saison culturelle Oh! Pays-Bas. Hiermee worden hippe kunst, letteren en ontwerp uit Nederland tot en met juni 2018 in heel Frankrijk getoond. Te eenzijdig staat ons land bekend als het land van Rembrandt, Vermeer, bloemen en grachten (en ook van wiet en euthanasie), te weinig als een partner van het jonge Frankrijk dat met technologie, kunst en letteren een verhaal vertelt van moderniteit, hoop, innovatie, kunstzinnigheid, creativiteit en vriendschappelijke samenwerking.

Les Phares du Nord wordt georganiseerd en gefinancierd door het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren, in nauwe samenwerking met de Nederlandse ambassade te Parijs en met intendant Margot Dijkgraaf, literair critica en programmamaakster.

Gerelateerde (pers)berichten:

Intensieve campagne in Frankrijk

Bas Pauw

Contact

Bas Pauw

Internationale literaire manifestaties

[email protected]