agenda

Nir Baram als writer in residence in Amsterdam

2-30 november 2012

Het Nederlands Letterenfonds heeft Nir Baram uitgenodigd om in de maand november in de Schrijversresidentie aan het Spui te wonen en werken. Baram (Jeruzalem, 1977) is een jonge Israƫlische schrijver met een groot gevoel voor de politieke situatie van zijn land. Zijn verblijf in Amsterdam valt samen met de publicatie van de Nederlandse vertaling van zijn roman Anashim Tovim, Goede mensen.

De titel is duidelijk ironisch bedoeld en verwijst naar de miljoenen die leefden onder de twee destructieve, moorddadige regimes die centraal staan in deze historische roman: het nazisme en het communisme. Het verhaal speelt zich af tussen november 1938 (Kristallnacht) en juni 1941 (Duitse inval in Wit-Rusland), afwisselend in Berlijn en Leningrad. Er zijn twee hoofdpersonen, die beiden vanuit hun zeer verschillende achtergronden de gebeurtenissen van die dagen beleven. Het boek waar Baram in Amsterdam aan zal werken gaat over de globalisering en speelt in de moderne tijd.

De vertaling Goede mensen verschijnt oktober 2012 bij de Bezige Bij en is gemaakt door vertaalster Hebreeuws Hilde Pach. Haar oeuvre werd in 2007 bekroond met de vertaalprijs van het fonds. Op 16 november treedt Nir Baram op tijdens het Crossing Border festival in Den Haag.

De Schrijversresidentie wordt medegefinancierd door het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Goede mensen