agenda

Writers in residence programma 2017

Atiq Rahimi WiR in Amsterdam

4 sep-11 oktober 2017

http://www.letterenfonds.nl/en/residency-for-writers-in-amsterdam

In september en oktober verblijft de Frans-Afghaanse schrijver en filmmaker Atiq Rahimi (1962) op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds als writer in residence in Amsterdam.

Na de middelbare school in Kabul heeft Atiq Rahimi literatuur gestudeerd aan de universiteit. Na de Sovjet-invasie ontvluchtte Rahimi Afghanistan in 1984 en ontving asiel in Frankrijk, waar hij vervolgens een doctoraat behaalde in de audiovisuele media studies aan de Sorbonne universiteit. Rahimi heeft verschillende documentaires geproduceerd, evenals de speelfilms Earth and Ashes, bekroond met de Prix du respect vers l’Avenir in Cannes in 2004 en Syngué sabour in 2012.

Rahimi debuteerde in 2000 met de roman Earth And Ashes, die sindsdien in 28 talen is vertaald. In 2008 kreeg hij de Prix Goncourt-prijs, voor zijn roman Syngué sabour, die vertaald is in 37 talen. Sinds 2001 gaat Atiq vaak terug naar Afghanistan en heeft daar een ​​Writers House in Kabul opgezet om jonge schrijvers en filmmakers ondersteuning en training te bieden.

Nederlandse vertalingen van zijn romans zijn onlangs gepubliceerd door De Geus: Die vervloekte Dostojevski (vertaald door Kiki Coumans, 2012), Steen van geduld (vertaald door Kiki Coumans, 2009), Labyrint van angst en droom (vertaald door Théo Buckinx, 2003) , En Aarde en as (vertaald door Théo Buckinx, 2002).

Tijdens zijn verblijf zal Atiq Rahimi werken aan zijn nieuwe roman die zich gedeeltelijk in Amsterdam afspeelt.

Links

Maaike Pereboom

Contact

Maaike Pereboom

Beleidsmedewerker

[email protected]