nieuws

L.H. Wiener wint prijs voor de mooiste zin

20 september 2012

Tijdschrift Tzum kende de prijs voor de beste zin dit jaar toe aan L.H. Wiener. De regel is afkomstig uit de, door het Letterenfonds met een werkbeurs ondersteunde, roman Shanghai Massage (Contact) en telt 99 woorden, de langste zin die tot dusverre werd bekroond.

“Ik zou mijn moeder nog wel eens in die dikke Velsense vissersneus van haar willen knijpen, een neus die van geen ophouden wist, in tegenstelling tot mijn moeders nieren, die het begaven onder de druk van alle medicijnen - nu ja, niet echt knijpen, want een beetje zoon die knijpt zijn moeder niet, die eert het wijf dat moeder heet, maar die dikke kokkerd van een gok van haar, dus, tussen mijn wijs- en middelvinger en duim pakken, zoals ik vroeger vaak deed, om te plagen, als een soortement van liefkneuzing, dat zou ik graag nog eens een keertje doen.”

De Tzum-prijs werd voor de twaalfde keer uitgereikt en bestaat uit een beker en bedrag ter hoogte van het aantal woorden in de zin. Vorig jaar won Peter Buwalda met een zin van 35 woorden. Eerder ging de prijs naar onder anderen Doeschka Meijsing, Jeroen Brouwers en Tommy Wieringa.