nieuws

literair auteurs schrijven nieuwe hoorspelen

Fluiten in het donker

13 april 2017

Zes jonge schrijvers – die opvallend veelzijdig zijn: vier van hen zijn dichter, drie tevens filosoof, twee essayist, twee romancier, een van hen is componist, een ander beeldend kunstenaar – zijn geselecteerd voor Fluiten in het donker. Mischa Andriessen, Hannah van Binsbergen, Hélène Gelèns, Emily Kocken, Jannah Loontjens en Samuel Vriezen krijgen daarmee de kans een eerste hoorspel te schrijven. De zes hoorspelen worden najaar 2017 uitgezonden op NPO Radio 1.

Fluiten in het donker wordt door het Letterenfonds in samenwerking met AVROTROS, VPRO en NTR georganiseerd in het kader van talentontwikkeling. Het Letterenfonds verstrekt de schrijfopdracht, het NPO-fonds ondersteunt de productie van de hoorspelen.

Tijdens een eerste bijeenkomst verzorgde radioregisseur Peter Te Nuyl een workshop Geluid en zijn de zes auteurs door loting gekoppeld aan de drie omroepen: AVROTROS gaat samenwerken met Emily Kocken en Jannah Loontjens, de NTR met Mischa Andriessen en Hélène Gelèns, en de VPRO met Hannah van Binsbergen en Samuel Vriezen.

De hoorspelen zullen van 11 november t/m 16 december 2017 worden uitgezonden in het hoorspelhalfuur op NPO Radio 1, steeds op vrijdag om middernacht. De totstandkoming van de hoorspelen is te volgen via de website Schrijven online, in de loop van het traject worden hier blogs van de deelnemende schrijvers gepubliceerd. Dichter Hélène Gelèns schreef naar aanleiding van de workshop een eerste blog onder de titel Schrijven met je oren.

De eerste twee edities van Fluiten in het donker kwamen tot stand op initiatief van het Mediafonds en het Letterenfonds i.s.m. AVROTROS, NTR en VPRO. De resultaten zijn te beluisteren op Woord.nl. Nieuw is dat de derde editie in het teken van talentontwikkeling staat. Meer informatie over de zes geselecteerde schrijvers is te vinden op de website van het Letterenfonds.

Foto: Hannah van Herk. V.l.n.r.: Hannah van Binsbergen, Samuel Vriezen, Hélène Gelèns, Jannah Loontjens, Mischa Andriessen en Emily Kocken; zittend:  Anton de Goede (VPRO), Frans Kotterer (NTR) en Niels Wensing (AVROTROS).

De workshop

Ervaren radioregisseur en -producent Peter te Nuyl belichtte in achttien op zichzelf staande blokken de historie van, misverstanden over en reflecties op het genre hoorspel. Hij eindigde de inspirerende middag met 10 stellingen en tips:
1. Dialoog is een ijsberg; breng een geschreven dialoog terug tot de essentiële 10%;
2. Laat een personage nooit zijn geheim verraden;
3. Schrijf een dialoog, en verwissel dan de rollen. Veel blijkt inwisselbaar, laat dat zo!;
4. Schrijf een dialoog en shuffle de clausejes. Je krijgt een nieuwe dialoog, met onverwachte modulaties;
5. Maak het regisseurs niet te makkelijk;
6. Leg niet uit wat je niet ziet, verklaar niet wat je hoort;
7. Ben je ervan bewust dat je een halffabricaat schrijft;
8. Maak het de luisteraar niet te makkelijk;
9. Schrijf met je oren;
10. En besef, de omroep betaalt je nooit meer zo goed als het fonds nu doet.

Meer informatie

Voor nadere informatie, beeld of contact met de auteurs kunt u contact opnemen met het Nederlands Letterenfonds:

Beeld van de workshop is te vinden op de Facebookpagina van het Letterenfonds, de foto’s zijn gemaakt door Hannie van Herk - bij gebruik van dit materiaal dient de naam van de fotograaf te worden vermeld.