nieuws

6 schrijvers geselecteerd

Fluiten in het donker

15 maart 2017

Schrijvers Mischa Andriessen, Hannah van Binsbergen, Hélène Gelèns, Emily Kocken, Jannah Loontjens en Samuel Vriezen zijn geselecteerd voor de derde editie van Fluiten in het donker. Zij gaan nieuwe hoorspelen schrijven, die vanaf 11 november 2017 zullen worden uitgezonden door AVROTROS, VPRO en NTR op NPO Radio 1. Later deze maand worden de schrijvers gekoppeld aan een radioregisseur en een van de omroepen.

Om een kwaliteitsimpuls aan het Nederlandstalig radiodrama te geven, hebben het Nederlands Letterenfonds en het Mediafonds, in samenwerking met de AVROTROS, VPRO en NTR, zich de afgelopen jaren ingezet voor de totstandkoming van nieuwe, kwaliteitsvolle hoorspelen. Schrijvers werden hiertoe gekoppeld aan radioregisseurs en -producenten. Het Letterenfonds verstrekte de schrijfopdracht en het Mediafonds ondersteunde de productie van de hoorspelen.

Samenwerking

Omdat het enthousiasme groot is over de resultaten van deze pilot, is besloten de samenwerking ook in de nieuwe beleidsperiode voort te zetten. Het Mediafonds is per 1 januari 2017 opgehouden te bestaan, maar het NPO-fonds treedt toe als nieuwe partner.

Het Nederlands Letterenfonds deed begin 2017 een oproep aan literaire schrijvers om zich aan te melden voor een nieuwe editie van het hoorspelproject Fluiten in het donker. De hoorspelen zullen wekelijks van 11 november t/m 16 december worden uitgezonden in het hoorspelhalfuur op NPO Radio 1, in de nacht van vrijdag op zaterdag van 12 tot half 1.

Deelnemende schrijvers moesten minimaal één literaire titel hebben gepubliceerd bij een reguliere uitgeverij en hadden nog niet eerder een hoorspel geschreven. Verder moeten ze in staat zijn onder tijdsdruk te werken, de schrijftijd is twee maanden, zijn ze bereid om samen te werken en zijn ze beschikbaar voor eventuele publiciteitsdoeleinden.

50 aanmeldingen

Er kwamen 50 aanmeldingen binnen. Vijf aanvragen werden op formele gronden niet in behandeling genomen. De overige 45 werden voorgelegd aan een adviescommissie bestaande uit Arie Altena, Thomas Verbogt en Maartje Wortel. De twee eerstgenoemden maken deel uit van de Raad van advies van het fonds. Maartje Wortel, aan de commissie toegevoegd als extern adviseur, nam in 2014 deel aan de eerste editie van Fluiten in het donker.

Het project Fluiten in het donker wordt zowel door het NPO-fonds als het Nederlands Letterenfonds uitgevoerd in het kader van talentontwikkeling. De commissie adviseerde over de aanvragen op basis van de volgende criteria: de kwaliteit van het reeds geschreven literaire werk; de kwaliteit van de toegezonden motivatie; de spreiding naar leeftijd, sekse en uitgever en het publicatieritme.

Op basis hiervan adviseerde de commissie tot de selectie van zes schrijvers; zij ontvangen hiervoor elk een subsidie van 5.000 euro van het Nederlands Letterenfonds. De volgende zes schrijvers (in alfabetische volgorde) zijn uiteindelijk geselecteerd:

Mischa Andriessen

Mischa Andriessen (1970) is schrijver en recensent. Hij publiceert met regelmaat over jazz en beeldende kunst. Daarnaast is hij als redacteur verbonden aan het literair tijdschrift Terras. In 2008 debuteerde hij met de gedichtenbundel Uitzien met D, die werd bekroond met de C. Buddingh’ Prijs 2009. In oktober 2012 verscheen zijn tweede bundel, Huisverraad. Hiervoor werd de Mr. J.C. Bloem-Poëzieprijs toegekend. In 2014 werd hem het Charlotte Köhler Stipendium toegekend. Verleden jaar verscheen de positief ontvangen dichtbundel Dwalmgasten. Zijn werk wordt uitgegeven door De Bezige Bij.

Hannah van Binsbergen

Hannah van Binsbergen (1993) studeerde wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam en begon tijdens haar studie met het publiceren van poëzie. Daarnaast recenseert ze theologische en wijsgerige boeken voor Trouw. In 2016 debuteerde ze bij uitgeverij Atlas Contact met de bundel Kwaad gesternte, waarmee ze de Herman de Coninckprijs voor het beste debuut en de VSB Poëzieprijs won. Daarmee is Hannah van Binsbergen de jongste dichter die deze prijs in de wacht heeft gesleept, bovendien is Kwaad gesternte het eerste debuut dat de VSB Poëzieprijs kreeg toebedeeld.

Hélène Gelèns

Hélène Gelèns (1967) is dichter. Aan de universiteiten van Amsterdam en Leiden studeerde ze van alles, van sterrenkunde tot geschiedenis, om uiteindelijk in de filosofie af te studeren. Ze publiceerde drie dichtbundels: Niet beginnen bij het hoofd (2006, nominatie C. Buddingh’-prijs), Zet af en zweef (2010, Jan Campertprijs) en Applaus vanuit het donker (2014). Haar werk verschijnt bij uitgeverij Cossee. Momenteel werkt ze aan een nieuwe dichtbundel en aan haar prozadebuut: een zesspraak over rebellie, idealisme, geloof, ongeloof, liefde en respect, met de werktitel Op de golven.

Emily Kocken

Emily Kocken (1963) is beeldend kunstenaar en schrijver. Zij werd in New York geboren, en verhuisde op haar zevende naar Nederland. Ze debuteerde in 2013 bij uitgeverij Querido met de roman Witte vlag, die genomineerd werd voor de Academica Literatuurprijs. Emily Kocken was in 2015 één van de acht talentvolle debutanten van het Nederlands Letterenfonds. Later dit jaar zal, wederom bij Querido, haar tweede roman verschijnen, De kuur.

Jannah Loontjens

Jannah Loontjens (1974) werd in Denemarken geboren, ze groeide op in Zweden en Nederland. Zij debuteerde in 2002 bij uitgeverij Bert Bakker met de dichtbundel Varianten van nu. Naast poëzie, schrijft ze romans en essays, meest recent verscheen in 2015 bij uitgeverij Ambo|Anthos haar derde roman Misschien wel niet, die naar het Deens en Hongaars werd vertaald, en in 2016 het autobiografische filosofieboek Roaring Nineties: Of hoe de filosofie mijn leven heeft veranderd. Naast haar schrijverschap, doceert Jannah Loontjens filosofie en literatuuranalyse aan ArtEZ en recenseert ze veelal Scandinavische literatuur voor de Volkskrant en poëzie voor Awater.

Samuel Vriezen

Samuel Vriezen (1973) is dichter, essayist en componist. Hij studeerde wiskunde en Alfa-informatica aan de Universiteit van Amsterdam, en volgde tegelijk en daarna het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hij maakte composities bij werken van F. van Dixhoorn, Peter Gizzi (USA), Herman Gorter en Rob Halpern (USA). Samuel Vriezen is als redacteur verbonden aan tijdschrift nY. Hij debuteerde in 2008 bij uitgeverij De Wereldbibliotheek met de dichtbundel 4 zinnen. November 2016 verscheen bij diezelfde uitgeverij Netwerk in eclips, een essay over hoe internet de ontwikkeling van poëzie heeft beïnvloed.