agenda

Brussel

Passa Porta Festival

24-26 maart 2017

http://passaportafestival.be/nl/

In het weekend van vrijdag 24 tot en met zondag 26 maart vindt het Passa Porta Festival plaats in Brussel. Op een twintigtal locaties in de stad zijn zo’n honderd gesprekken, debatten, voorleesmomenten en presentaties geprogrammeerd met Belgische, Nederlandse en internationale auteurs. Ook worden een aantal digitale literaire werken getoond die met ondersteuning van het Letterenfonds en het Stimuleringsfonds Creative Industrie tot stand zijn gekomen. Rode draad in deze editie van Passa Porta is het nemen van risico’s in onze door twijfel geplaagde tijd.

De zesde editie van Passa Porta opent vrijdag met de Amerikaanse schrijver Paul Auster, wiens omvangrijke roman 4 3 2 1 onlangs ook in vertaling verscheen, en sluit op zondag af met de Franse schrijfster Annie Ernaux en Boekenweeek-auteurs Connie Palmen & Herman Koch. Tijdens ‘duality’, het hoofdprogramma van de zaterdagavond, vormen verschillende schrijvers duo’s met andere kunstenaars. In diverse zalen van de Beursschouwburg kun je de duo’s aan het werk zien. Onder hen onder meer de Mexicaanse schrijfster Aura Xilonen, die in maart en april als writer in residence in Amsterdam verblijft, en tekenaar Halfdan Pisket.

Op zaterdag en zondag biedt het festival is een reeks digitale literaire werken te ondergaan, die vorig jaar met ondersteuning van het Letterenfonds en het Stimuleringsfonds Creative Industrie zijn gepresenteerd op de Frankfurter Buchmesse. Out of Sight / Tafelgeheimen, een virtual reality-installatie voor twee personen van Sara Kolster en Jaap Robben is zaterdag van 10.00 tot 19.30 en zondag van 11.00 tot 17.30 te zien in deBuren. In de Gamezone die in de Rode Hal van de Beursschouwburg wordt ingericht kunnen zaterdag van 14.00 tot middernacht en zondag 10.30 tot 19.30 de literaire games Puzzling Poetry en Winter worden gespeeld.

Winter is een mobile game, waarin de speler stap voor stap navigeert door een wereld van tiles (tegels). Per stap ontvouwt zich een verhaal, een innerlijke dialoog, waarvan de speler het verloop bepaalt. De frisse, strakke vormgeving van Happy Volcano is gecombineerd met het duistere literaire verhaal van Joost Vandecasteele.

De app Puzzling Poetry van Studio Louter en dichter Lucas Hirsch laat lezers gedichten (van Remco Campert, Miriam van hee, Ruth Lasters en Lucas Hirsch) herscheppen. De uitdaging is om naast de betekenis van de woorden goed te kijken naar de ritmiek en de grafische verhoudingen. Het spelen met woorden leidt zo onverwacht tot een nieuwe, geconcentreerde manier van lezen.

Links