agenda

Op donderdag 16 maart gaat een nieuwe seizoen van Grote Denkers van start. In de eerste aflevering staat Andreas Burnier centraal.

Andreas Burnier

Burnier was een van de allereerste vrouwelijke hoogleraren in Nederland, ze werd het boegbeeld van de tweede feministische beweging in Nederland en bevocht het simpele gender hokjesdenken als “transgender avant la lettre” en was met haar vernieuwende literaire werken en originele ideeën een groot inspiratiebron voor de Nederlandse literaire, intellectuele wereld.

Programma

Onderdeel van het programma is een gesprek met Elisabeth Lockhorn, schrijver van de biografie Andreas Burnier, Metselaar van de wereld (Atlas Contact) die bekroond werd met de Henriëtte de Beaufort-prijs. Een belangrijke vraag die in deze editie van Grote Denkers wordt gesteld is: Wat kunnen we leren van Burnier’s ideeën over individualiteit in een samenleving waar een grote nadruk op “identity politics” is komen te liggen?

Daarnaast zullen Elsbeth Etty, Maxim Februari en Rosanne Hertzberger alle drie een column voorbereiden waarin ze ingaan op verschillende aspecten van Burniers veelzijdige werk en gedachtegoed.

Grote Denkers

Grote Denkers is een programmareeks waarin inspirerende vrouwelijke schrijvers/denkers uit de wereldgeschiedenis centraal staan. Vrouwen die stuk voor stuk onze kijk op de wereld hebben veranderd en teksten schreven die vandaag de dag nog steeds tot de verbeelding spreken. In de volgende afleveringen zullen Doris Lessing (op 31 mei), Marguerite Duras (op 7 september) en Duygu Asena (op 28 november) centraal staan.

De reeks Grote Denkers is ondersteund door het Letterenfonds via de regeling Literaire projecten en manifestaties. Ook de biografie van Lockhorn kwam met een beurs van het fonds tot stand.