agenda

Writer in residence programma 2018

Emuna Elon als WiR in Amsterdam

9-22 april 2018

De Israelische journalist en schrijfster Emuna Elon woont en werkt – op uitnodiging van het Letterenfonds – van 9 t/m 22 april als writer in residence in Amsterdam. Dit voorjaar verscheen haar roman Sonja’s zoon in Nederlandse vertaling van Hilde Pach bij Atlas Contact. Elon geeft meerdere lezingen tijdens haar verblijf in Nederland; daarnaast zal ze in de residentie werken aan een nieuwe roman.

Enkele jaren geleden raakte de Israëlische Emuna Elon (1955) tijdens een bezoek aan Nederland geïntrigeerd door de grootschalige Jodenvervolging in Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij besloot er een boek over te schrijven, een roman waarin zij de hoofdpersoon in het Joods Historisch Museum tot de ontdekking laat komen dat zijn Nederlandse moeder gelogen heeft over haar verleden. Bij verschijnen van Ba-jit al ma-jim rabim (House On Endless Waters), haar vierde roman, schreef Amos Oz hierover op de website van The Institute for the Translation of Hebrew Literature: “I read this book in excitement and wonder. It’s not only a touching and fascinating book, but a sophisticated one as well.”

Gezien het thema en de plaats van dit verhaal, leek het boek vertaalster Hilde Pach uiterst geschikt voor de Nederlandse markt. Uitgeverij Atlas Contact bracht onlangs haar vertaling van deze psychologische thriller onder de titel Sonja’s zoon, en introduceert daarmee Elons werk bij de Nederlandse lezer.

Elon publiceerde zowel kinderboeken, non-fictie als romans. In 2004 debuteerde ze als romanschrijfster met If You Awaken Love, gevolgd door Inscribe My Name in 2010 en Beyond My Sight in 2012, die alle drie goed zijn ontvangen en verkocht. Elon is opgegroeid in Jeruzalem en New York in een familie van rabbijnen en geleerden. Jarenlang schreef zij een wekelijkse politieke column voor een grote Israëlische krant en ze heeft essays, korte verhalen, kinderboeken en romans geschreven. Ze was finalist voor de National Jewish Book Award, won de Gold Book Prize van de Book Publishers Association, de Aminach Prize, en de Prime Minister’s Prize.

Tijdens haar verblijf in Amsterdam verzorgt Elon onder meer optredens in de Openbare Bibliotheek aan het Roelof Hartplein (zondagmiddag 15 april, 14.00) en in Athenaeum Boekhandel Roeterseiland (woensdagavond 18 april, 19.30).

Links:

Amos Oz: I read this book in excitement and wonder. It’s not only a touching and fascinating book, but a sophisticated one as well.

Maaike Pereboom

Contact

Maaike Pereboom

Beleidsmedewerker

[email protected]