agenda

Bekendmaking shortlist Europese Literatuurprijs

28 juni 2017

Op woensdag 28 juni wordt de shortlist van de Europese Literatuurprijs 2017 bekendgemaakt in Spui25 in Amsterdam. De prijs bekroont de beste hedendaagse Europese roman die vorig jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. Tijdens de feestelijke avond worden er lofredes op de vijf genomineerde boeken, auteurs en vertalers uitgesproken. Pers en publiek zijn van harte welkom bij deze bekendmaking.

De longlist van twintig titels voor de Europese Literatuurprijs 2017 werd gekozen door veertien kwaliteitsboekhandels en bevat twintig romans, vertaald uit tien talen. Hieruit heeft een vakjury onder leiding van Christa Widlund (Anna Enquist) vijf titels geselecteerd die in aanmerking komen voor de prijs. Bijzonder is dat de Europese Literatuurprijs zowel de schrijver als de vertaler van de winnende roman bekroont.

De uitreiking van de Europese Literatuurprijs 2017 volgt op donderdag 2 november tijdens het Crossing Border Festival in Den Haag. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 10.000 voor de schrijver en € 5.000 voor de vertaler van het bekroonde boek.

Eerder wonnen Marie Ndiaye en vertaler Jeanne Holierhoek met Drie sterke vrouwen, Julian Barnes en vertaler Ronald Vlek met Alsof het voorbij is, Emmanuel Carrère en vertalers Katelijne De Vuyst en Katrien Vandenberghe met Limonov, Jérôme Ferrari en vertalers Jan Pieter van der Sterre en Reintje Ghoos met De preek over de val van Rome, Jenny Erpenbeck en vertaler Elly Schippers met Een handvol sneeuw, en Sandro Veronesi en vertaler Rob Gerritsen met Zeldzame aarden.

De Europese Literatuurprijs is een initiatief van Academisch-cultureel Centrum Spui25, Athenaeum Boekhandel, het Nederlands Letterenfonds en weekblad De Groene Amsterdammer, en wordt mede mogelijk gemaakt door het Lira Fonds en de De Lancey en De La Hanty Foundation. De prijs vraagt aandacht voor de literaire diversiteit en de culturele rijkdom van Europa.

De avond in Spui25 te Amsterdam begint om 20.00; de entree is gratis. Reserveren is noodzakelijk: Spui25.

Op www.vertalersgeluk.nl vindt u lezingen over bijna alle vertaalde romans op de longlist:

Longlist ELP 2017