nieuws

Awater Poëzieprijs naar Eva Gerlach

1 februari 2017

De Awater Poëzieprijs gaat naar Ontsnappingen van Eva Gerlach. Deze bundel werd uit het poëzieaanbod van het afgelopen jaar door negenentwintig Nederlandse en Vlaamse beroepslezers het meest gewaardeerd. Ontsnappingen vormt het tweede deel in het drieluik Labyrint (De Arbeiderspers), eerder verscheen Kluwen. Voor het schrijven van het drieluik ontving Gerlach beurzen van het Letterenfonds.

De beroepslezers (poëziecritici, -wetenschappers en –bloemlezers) leverden voor de toekenning van de prijs een top drie in van dichtbundels die het afgelopen jaar zijn verschenen. Aan de hand van deze top-3 kregen de bundels punten toegekend. De nummers twee en drie voor de Awater Poëzieprijs waren Menno Wigman met Slordig met geluken Peter Verhelst met Zing Zing (beide verschenen bij Prometheus). Ook de bundel van Wigman kwam met een beurs van het Letterenfonds tot stand; vorig jaar verschenen zowel in Duitsland als Groot-Brittannië een bundel met een selectie van het werk van Wigman. De Duitse vertaling, Im Sommer stinken alle Städte, werd verzorgd door door Gregor Seferens voor Parasitenpresse; David Colmer tekende voor de bij Arc Publications verschenen Engelse vertaling, Window-cleaner sees paintings.

De Awater Poëzieprijs, de jaarlijkse prijs van poëzietijdschrift Awater, bestaat uit een mok en een geldbedrag van € 500. Gerlach ontvangt de prijs aan het eind van de Poëzieweek, op woensdagavond 1 februari in de Rode Hoed in Amsterdam.

Eerdere winnaars van de prijs waren onder meer Ilja Leonard Pfeijffer, Alfred Schaffer, Mustafa Stitou, Menno Wigman en Anne Vegter.

Links:

‘Sluit de mond, hou de adem binnen, / kijk niet om, we komen hier aan / op atlassen, nooit in onszelf, we gaan niet terug’