nieuws

Poëzie-app gelanceerd

DichtBij

8 december 2016

Voor het project ‘Literatuur op het Scherm’ van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Nederlands Letterenfonds werd de interactieve poëzie-app DichtBij bedacht. Met deze app verkennen dichter Mark Boog en vormgever John van der Wens de grens tussen poëzie en automatisch gegenereerde data. DichtBij is nu klaar voor gebruik.

Tot op heden leverden algoritmes vaak ‘machineversjes’ op, menen de makers. DichtBij brengt hier verandering in. De app laat zien dat algoritmes onder regie van een dichter juist wel sterke poëzie kunnen voortbrengen. Actuele poëzie nog wel: de locatie van de gebruiker wordt gebruikt, de tijd van het jaar, de weersomstandigheden – de laatste krantenkoppen zelfs, en nog veel meer.

Het idee van de app is simpel: druk op de knop, maak een foto en je krijgt een op jouw actuele situatie toegesneden gedicht. Je kunt de foto veranderen, of vervangen door een andere (uit je galerij of uit het archief), maar het gedicht niet: dat is uniek voor elke locatie en elk tijdstip. Je kunt het gedicht delen op sociale media of voor jezelf bewaren.

DichtBij stelt indirect vragen over moderne technologie, privacy en poëzie. Waarom drukte je op de knop? Wat weet je telefoon of je iPad eigenlijk over je? Wat kan poëzie zeggen over het hier en nu? Maar vooral levert DichtBij altijd en overal unieke gedichten. Of je nu op een grijze ochtend op de trein staat te wachten of uitkijkt over een zonovergoten strand, of je ’s avonds laat in je eigen huiskamer zit of tijdens de lunch in het park: elke situatie levert een nieuw gedicht op.

DichtBij is hier gratis te downloaden:

Meer informatie

Op het Letterenfonds op 8 december om 14:30 creëerde de app dit gedicht.

Suzanne Meeuwissen

Contact

Suzanne Meeuwissen

Subsidiespecialist

[email protected]