nieuws

Jan Baeke, Anton Valens en Kees ’t Hart

Campert Prijzen

15 november 2016

Het bestuur van de Jan Campert-Stichting heeft dit jaar de literatuurprijzen van de gemeente Den Haag toegekend aan Jan Baeke, Anton Valens en Kees ’t Hart. Twee van de drie bekroonde boeken kwamen mede tot stand met een beurs van het Letterenfonds. De prijzen worden op zondag 22 januari 2017 uitgereikt tijdens het Schrijversfeest.

Jan Baeke ontvangt de Jan Campert-prijs 2016 voor zijn poëziebundel Seizoensroddel, die is gepubliceerd door De Bezige Bij: “Zo vanzelfsprekend als de gedichten van Jan Baeke klinken, zo weinig soepel is de wereld die hij beschrijft in zijn meesterlijke bundel. Veel beschutting is er niet te vinden in deze onbehagelijke poëzie, maar wel de troost van het besef dat we allemaal de weg kwijt zijn.”

De roman Het compostcirculatieplan (Atlas Contact) van Anton Valens wordt bekroond met de jaarlijkse prozaprijs, de F. Bordewijk-prijs: “Tuinieren is tuinvechten in deze wonderlijke roman over vriendschap en rouw. In grootse taal toont Valens de pogingen waarin we seizoen na seizoen proberen het leven onder controle te krijgen – met onze voeten in de klei waar we uiteindelijk toch in zullen moeten verdwijnen.”

De J. Greshoff-prijs, de prijs voor essayistiek die eens in de twee jaar wordt uitgereikt, is toegekend aan Kees ’t Hart voor Het gelukkige schrijven (Querido): “Kees ’t Hart mag dan in het titelessay van zijn bundel beweren dat wanneer het hem lukt, dat gelukkige schrijven, hij er niets over kan en zelfs mag zeggen, omdat de ware schrijver daarover zwijgt, de lezer mag dat gelukkig wel. Deze bundel essays wordt bekroond omdat de jury gelukkig is geworden van dit schrijven.”

Eerder werd al bekendgemaakt dat Atte Jongstra voor zijn gehele oeuvre wordt onderscheiden met de Constantijn Huygens-prijs 2016.

Aan de eerstgenoemde prijzen is een bedrag van € 5.000 verbonden, aan de Huygens-prijs € 10.000. De jury bestond uit Erica van Boven, Jeroen Dera, Yra van Dijk, Arjen Fortuin, Aad Meinderts (voorzitter), Jan de Roder, Carl De Strycker en Maria Vlaar.

De feestelijke prijsuitreiking wordt georganiseerd i.s.m. het Literatuurmuseum en vindt plaats op zondagmiddag 22 januari 2017 tijdens het Schrijversfeest, de afsluiting van het internationale literatuurfestival Writers Unlimited | Winternachten in het Theater aan het Spui in Den Haag.

Links: