nieuws

Aanbod voor boekhandels, bibliotheken en scholen

Boek een dichter

11 november 2016

In 2017 is de hele maand januari het podium aan de dichters. In samenwerking met Stichting Schrijvers School Samenleving (SSS) organiseert het Nederlands Letterenfonds de actie Boek een Dichter. Doel is om een breed publiek kennis te laten maken met poëzie. De actie biedt boekhandelaren, bibliothecarissen en docenten in Nederland de mogelijkheid een dichter te boeken tegen het speciale Poëzieweektarief.

Gezien het grote succes van het Boek een Dichter-programma in 2016 - met 113 optredens bijna een verdubbeling in vergelijking met 2013 - heeft het Letterenfonds besloten het budget voor de actie eenmalig te verhogen. Dichters kunnen uitgenodigd worden tegen het speciale Poëzieweektarief. Dit geldt voor voordrachten die plaatsvinden van 1 januari tot en met 1 februari 2017.

Boekhandels, bibliotheken en scholen uit Nederland die gebruik willen maken van de Boek een Dichter-actie, kunnen contact opnemen met SSS , per mail: [email protected] of telefonisch op 020 623 49 23. Van debutanten tot gevestigde dichters en poetry slammers: SSS adviseert u graag bij het kiezen van een dichter voor uw school, bibliotheek of boekhandel.

Voortgezet onderwijs

Een nieuwe manier van poëzie lezen die interessant is voor middelbare scholieren is de app Puzzling Poetry van dichter Lucas Hirsch en studio Louter. Met deze app kan spelenderwijs ontdekt worden hoe poëzie in elkaar steekt. De speler gaat op zoek naar de plaats van de woorden, naar de verbanden tussen de woorden en naar het ritme. Zo leidt het spelen met woorden tot een nieuwe, geconcentreerde manier van lezen. Lucas Hirsch begeleidt graag een Puzzling Poetry-workshop met uw leerlingen. Puzzling Poetry bevat werk (in drie talen) van Remco Campert, Ruth Lasters, Miriam van hee en Lucas Hirsch en kan in deze introductieperiode nog gratis worden gedownload: www.studiolouter.nl/projecten/puzzling-poetry.

Puzzling Poetry

Vlaanderen

Vlaamse boekhandels kunnen voor het boeken van een dichter contact opnemen met het Vlaams Fonds voor de Letteren.

Poëzieweek 2017

De Poëzieweek 2017 loopt van 26 januari tot en met 1 februari in Nederland en Vlaanderen en wordt georganiseerd door de CPNB. Thema van dit jaar is humor: speciale aandacht gaat naar gedichten die op de lachspieren werken, uit hilariteit, herkenbaarheid of ironie. Jules Deelder schreef het Poëziegeschenk Rotterdamse kost. Dit krijgt u van de boekhandel cadeau bij aankoop van een gedichtenbundel ter waarde van ten minste € 12,50. Meer informatie over de Poëzieweek is te vinden op www.poezieweek.com . Ook is voor de boekhandel en bibliotheek een speciale brochure (pdf) gemaakt met suggesties voor de Poëzieweek.

Maaike Pereboom

Contact

Maaike Pereboom

Beleidsmedewerker

[email protected]