nieuws

Ch. Köhler Stipendium voor Jan Sietsma

29 september 2016

Het Charlotte Köhler Stipendium, een jaarlijks stipendium voor beginnend literair talent, gaat dit jaar naar Jan Sietsma (1981) voor zijn vertaling uit het Duits van Friedrich Schlegels Athenaeum: fragmenten, essays en kritieken (Octavo). Zowel de vertaling als de uitgave kwamen met ondersteuning van het Letterenfonds tot stand. Het stipendium wordt uitgereikt op vrijdag 2 december 2016 in het Goethe-Institut in Amsterdam.

De jury, bestaande uit Elly Schippers, Ewout van der Knaap en Jerker Spits, prees Sietsma’s klinkende vertaling van teksten die Schlegel schreef voor het samen met zijn broer in 1797 opgerichte tijdschrift Athenaeum schreef.

Sietsma is erin geslaagd meer dan tweehonderd jaar verschil in denken en dichten te overbruggen. In soepel Nederlands maakt Sietsma de Nederlandse lezer vertrouwd met een van de canonieke teksten uit de Duitse romantische traditie, die tot op de dag van vandaag ons denken over schoonheid en stijl beïnvloedt. De jury ziet een veelbelovende toekomst voor Jan Sietsma als een gids, die de Nederlandse lezer leidt door de Duitse literatuur en filosofie en haar geheimen.

Het Charlotte Köhler Stipendium bedraagt 5.000 euro en wordt jaarlijks toegekend aan een veelbelovend auteur in een wisselend literair genre, dit jaar literair vertalen.

Links: