nieuws

Huygens-prijs voor Atte Jongstra

29 september 2016

De Constantijn Huygens-prijs 2016 is toegekend aan Atte Jongstra voor zijn hele oeuvre. De feestelijke uitreiking van de prijs vindt plaats op zondagmiddag 22 januari 2017 tijdens het Schrijversfeest op literatuurfestival Writers Unlimited / Winternachten aan het Spui in Den Haag. Aan de prijs is een bedrag van €10.000 verbonden. Een belangrijk deel van Jongstra’s oeuvre kwam met beurzen van het Letterenfonds tot stand.

De jury bekroont met veel genoegen Jongstra’s eigenzinnige oeuvre:

Atte Jongstra beoefent de literatuur als een aanstekelijk en lichtvoetig spel van stijlen en vormen. Gedurende zijn dertigjarige schrijverschap bouwde hij een veelkleurig oeuvre op waarin de liefde voor archieven, lexica en encyclopedieën een constante is. In elk van zijn boeken treft het de lezer telkens weer hoe hij citaten, verwijzingen en fictie weet samen te brengen in een kunstig, vermakelijk en vaak tegendraads werk van de verbeelding.

De jury bestond uit Erica van Boven, Jeroen Dera, Yra van Dijk, Arjen Fortuin, Aad Meinderts (voorzitter), Jan de Roder, Carl De Strycker en Maria Vlaar.

De Constantijn Huygens-prijs is een jaarlijkse oeuvreprijs, die sinds 1947 wordt toegekend door de Jan Campert-Stichting.

Van Jongstra’s Lexicon voor feestgangers verscheen een Duitse vertaling, De boomheilige werd in het Deens en Spaans vertaald.

een aanstekelijk en lichtvoetig spel van stijlen en vormen