nieuws

Pieter Steinz overleden

30 augustus 2016

In zijn woonplaats Haarlem is gisteren op 52-jarige leeftijd Pieter Steinz overleden. Steinz leed aan ALS, de progressieve spierziekte die zich bij hem in 2013 openbaarde. In de jaren daarna legde hij geleidelijk zijn taken als directeur van het Nederlands Letterenfonds neer, maar bleef hij nauw betrokken bij de activiteiten van het fonds. Daarnaast publiceerde hij enkele succesvolle boeken: Made in Europe (2014), Lezen met ALS (2015) en in 2015 het Boekenweekessay, Waanzin in de wereldliteratuur. In datzelfde jaar verscheen bovendien een geheel herziene editie van het 12 jaar eerder verschenen Lezen Etcetera, met als titel Steinz — Gids voor de wereldliteratuur. Deze ‘Dikke Steinz’, zoals hij ook wordt genoemd, schreef hij samen met zijn dochter Jet Steinz.

Steinz (geboren Rotterdam, 6 oktober 1963) studeerde zowel Geschiedenis als Engelse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en aan de University of Massachusetts in Amherst, VS. Eind 1989 trad hij bij NRC Handelsblad in dienst, daar ontwikkelde hij zich tot kunst- en boekenredacteur en werd hij in 2006 chef van de bijlage Boeken. Hij schreef recensies, essays en interviews over Nederlandse en vertaalde literatuur. Daarnaast schreef hij over film, popmuziek en geschiedenis.

Hij publiceerde tien encyclopedische en literair beschouwelijke werken, waaronder Lezen etcetera. Per 1 maart 2012 verliet Steinz de journalistiek en werd hij directeur van het Nederlands Letterenfonds, dat zich onder meer bezighoudt met de totstandkoming en promotie van Nederlandstalige en Friese literatuur in binnen- en buitenland. Voor het Letterenfonds was Pieter Steinz een bevlogen en enthousiasmerende directeur, die zijn grote kennis van en passie voor de Nederlandse en buitenlandse literatuur inzette voor de belangen van schrijvers en vertalers. Als onvermoeibaar pleitbezorger bracht hij met de talkshow Letteren &cetera vele nieuwe boeken in alle genres over het voetlicht.

Jet Bussemaker overhandigt eerste exemplaar van Made in Europe aan Pieter Steinz. Foto: Victor Schiferli

In maart 2014 werd Steinz onderscheiden met de Gouden Ereveer ‘omdat hij literatuur, Nederlandse én buitenlandse, op een onnavolgbare manier in een nieuw soort literatuurgeschiedenis geplaatst heeft.’

Steinz was actief betrokken bij de opzet van het gastlandschap van Vlaanderen en Nederland op de Frankfurter Buchmesse van 2016, die hij niet meer mag meemaken. Wel zijn twee van zijn boeken (Made in Europe en Lezen met ALS) dit jaar in het Duits vertaald: Der Sinn des Lesens (Reclam Verlag, vertaling Gerd Busse) en Typisch Europa. Ein Kulturverführer in 100 Stationen (Knaus Verlag, vertaling Christiane Burkhardt). De VPRO komt voorjaar 2017 met een televisieserie gebaseerd op Made in Europe, die zal worden gepresenteerd door Dimitri Verhulst.

Lees meer:

  • I.M. Pieter Steinz
  • Pieter Steinz ta oantinken, Fries I.M. door Alpita de Jong
  • Interview door Arjan Visser met Pieter Steinz bij zijn aantreden als directeur van het Nederlands Letterenfonds, Schreef#2, voorjaar 2012, pagina 18-19.
  • Letteren &cetera, 28 februari 2013, drie interviews door Pieter Steinz, met Jan van Aken (De Afvallige), Daan Heerma van Voss (De Vergeting) en Ilja Leonard Pfeijffer (La Superba).
  • Twee landen verenigd door één taal, essay door Pieter Steinz, geschreven in de aanloop naar FBM16 voor Schreef#4, najaar 2013.
  • Gouden Ereveer uitgereikt aan Pieter Steinz op het door het Letterenfonds in samenwerking met de andere publieke cultuurfondsen georganiseerde symposium Made in Europe, 4 maart 2014.
  • Negen blogs door Pieter Steinz naar aanleiding van buitenlandse dienstreizen naar Argentinië, Egypte en de beurzen in Londen, Bologna en Frankfurt.
  • Boeken van Pieter Steinz bij Uitgeverij Amsterdam

‘Ik ben nu eenmaal iemand die graag enthousiasmeert.’