agenda

Duits-Nederlands en Nederlands-Duits

Eerste Vice-Versa-vertaalworkshop

3 oktober 2016

Van 14 tot 19 november 2016 vindt in het Europäische Übersetzer-Kollegium te Straelen (Duitsland) de eerste Duits-Nederlandse Vice-Versa-workshop voor literair vertalers plaats. Belangstellenden worden uitgenodigd zich voor maandag 3 oktober a.s. aan te melden.

Het gaat om een intervisieworkshop voor literair vertalers Duits-Nederlands en Nederlands-Duits waarbij zij hun hun eigen werk presenteren en op elkaars vertalingen reageren. Aanmeldingen van vertalers, die aan het begin van hun loopbaan staan zijn bijzonder welkom. De workshop staat onder leiding van Anne Folkertsma en Gregor Seferens.

Deelnemers kunnen een gefundeerde reactie van collega’s op hun eigen vertaling verwachten en met vakgenoten diepgravend discussiëren over allerhande vertaalproblemen. Eventueel worden in verband met specifieke kwesties ook externe experts uitgenodigd. Tegelijkertijd biedt de workshop de mogelijkheid om beroepsmatig contact te leggen met collega’s uit het brontaalgebied. Tijdens de gesprekken zal intensieve discussie van de vertalingen centraal staan. Alle teksten zullen van tevoren circuleren en ter voorbereiding wordt een kritische lezing van de teksten van anderen en een weldoordachte presentatie van de eigen tekst verwacht.

Toelatingseisen:

· Uitstekende schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid en stilistische vermogens in de doeltaal.
· Goede passieve en actieve kennis van de brontaal en literatuur.
· Ten minste één gepubliceerde literaire vertaling.

Aanmelding

Een Duitse en Nederlandse moderator structureren de workshop. Er is plaats voor 10 deelnemers, literair vertalers met ten minste één publicatie op hun naam. Gestreefd wordt naar een gelijk aantal deelnemers met Nederlands c.q. Duits als moedertaal. Ook aanmeldingen van vertalers die aan het begin van hun loopbaan staan zijn bijzonder welkom.

Meer informatie over de selectieprocedure vindt u in deze pdf. De aanmeldingstermijn sluit op maandag 3 oktober 2016. U krijgt een ontvangstbevestiging via de e-mail.

Workshop

De workshop staat onder leiding van Anne Folkertsma en Gregor Seferens.
Duur: maandagmiddag 14 november tot zaterdagochtend 19 november 2016.
Plaats: Europäisches Übersetzer-Kollegium, Kuhstraße 15-19, D 47638 Straelen, Duitsland.
Kosten: De deelname aan de workshop, inclusief onderdak en alle maaltijden, is kosteloos.
Reiskosten worden vergoed tot een maximum van 200 euro.
Coördinatie: Europäisches Übersetzer-Kollegium, Straelen.

Het ViceVersa-programma is opgezet door het Deutsche Übersetzerfonds en de Robert Bosch Stiftung GmbH. De workshop vindt plaats met ondersteuning van de Kunststiftung Nordrhein-Westfalen, het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken, het Expertisecentrum Literair Vertalen, het Nederlands Letterenfonds, het Vlaams Fonds voor de Letteren en de Taalunie.

Links:

Straehlen