agenda

Franse toneelbewerking ‘Alles ging aan flarden’

28 sep-1 oktober 2016

In 2009 verscheen het oorlogsdagboek van Klaartje de Zwarte-Walvisch bij Uitgeverij Balans onder de titel Alles ging aan flarden. Het dagboek van Klaartje de Zwarte-Walvisch is het verslag van een joodse vrouw, die schrijft over wat haar tijdens en na haar arrestatie in maart 1943 is overkomen. In 1943 kwam ze via de Hollandse Schouwburg, concentratiekamp Vught en doorgangskamp Westerbork in Sobibor terecht, waar ze werd vermoord. Het dagboek eindigt op 4 juli 1943.

Het dagboek is bewerkt tot een theatermonoloog door dichter en historicus Klara Smeets, in samenwerking met Stichting Droomproducties en herinneringscentrum Kamp Vught.

Ook is het oorlogsdagboek in het Duits en Italiaans vertaald, een Franse editie verschijnt 28 juni bij Notes de nuit, in vertaling van Mireille Cohendy onder de titel Et tout s’effondre. Journal du camp de Vught. Naar aanleiding van de Franse uitgave zal de monoloog ook in Frankrijk worden opgevoerd door de Nederlandse theatergroep. De vertaling is wederom van de hand van Mireille Cohendy. Van 28 september tot 1 oktober 2016 zijn er vier voorstellingen. De hoofdrol wordt vertolkt door Angie Cotrotsos en de regie is in handen van Reginald Kluijtmans. Het gezelschap ontving van het Letterenfonds een bijdrage in de reiskosten.

toneel