nieuws

Nieuwe leden Raad van advies benoemd

15 augustus 2012

Onlangs zijn drie nieuwe leden in de Raad van advies benoemd: Suze van der Poll, Eric Metz en Arjen IJsbrand van den Berg. Zij zullen hun deskundigheid op het gebied van respectievelijk de Scandinavische en Europese letterkunde, (vertaalde) Slavische literatuur en Friese auteurs en uitgevers inzetten in verschillende adviescommissies. In die hoedanigheid volgen zij Annelies van Hees, Guido Snel en Alpita de Jong op, die vanwege het aflopen van hun termijn afscheid hebben genomen van de Raad van advies.

Arjen IJsbrand van den Berg

Arjen IJsbrand van den Berg (1967) is zelfstandig onderzoeker en journalist. Daarbij specialiseert hij zich in de inwerking van informatie- en communicatietechnologie (ICT) op media, maatschappij en recht. Van den Berg publiceert sinds 2005 op www.boeklog.info dagelijks leesverslagen van een enorme diversiteit aan boeken: oorspronkelijk en vertaald werk in het Nederlands, Fries en Engels, van proza en poëzie tot strips en literaire non-fictie. Vanaf 2007 publiceert hij ook in het Fries, zijn vadertaal. Hij was lid van de redactie van het literaire tijdschrift Farsk en van de jury van de Fedde Schurerprijs, de prijs van de provincie Friesland voor literaire debuten. Van den Berg is opgeleid tot cultuurhistoricus aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij zal zitting nemen in de adviescommissie werkbeurzen auteurs en in de adviescommissie Literaire uitgaven.

Eric Metz

Eric Metz (1971) is sinds 2011 universitair docent vertaalwetenschap en Tsjechische letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. In het verleden doceerde hij Slavische talen – inzonderheid Russisch – aan de Universiteit Gent en de Université libre de Bruxelles, en vertaal-kunde aan de Artesis Hogeschool Antwerpen. Hij vertaalt voornamelijk hedendaagse poëzie uit het Russisch, het Tsjechisch, het Pools en het Oekraïens – onder meer van Petr Borkovec, Julia Fiedorczuk en Serhi Zjadan. Als vertaler en co-redacteur werkte hij onder meer mee aan de bundel Je bereikt me in vertaling (Passa Porta Cahier 3, 2011). Als slavist publiceerde hij artikelen over Slavische modernistische poëzie en de monografie Dichter bij de Revolutie: het messianisme in de prerevolutionaire poëma’s van Vladimir Majakovskij (1994). Metz zal zitting nemen in de adviescommissie Projectwerkbeurzen vertalers.

Suze van der Poll

Suze van der Poll (1975) is als universitair docent Scandinavische en Moderne Europese letterkunde verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zij publiceerde zowel over de hedendaagse literatuur als over klassieke auteurs als Henrik Ibsen en Knut Hamsun. In 2011 bezorgde zij, met Rob van der Zalm, De zomer beschrijf je het best op een winterdag, de eerste Nederlandstalige uitgave van Ibsens brieven (Privé-domein, De Arbeiderspers). In 2009 promoveerde ze op een proefschrift over de terugkeer van het realisme in de contemporaine Noorse literatuur. Van der Poll zal zitting nemen in de adviescommissie Projectwerkbeurzen vertalers en in de commissie die adviseert over de Schwob-regeling.

Een overzicht van alle leden van de Raad van advies vindt u onder Over het fonds.

Pieter Jan van der Veen

Contact

Pieter Jan van der Veen

Subsidiespecialist

[email protected]