nieuws

Dit is wat we delen - Dies ist, was wir teilen

Festival in Keulen geheel in teken van jeugdliteratuur uit Nederland en Vlaanderen

24 mei 2016

Van 25 mei tot en met 12 juni staan de Internationale Kinder- en Jeugdboekenweken in Keulen (kortweg: KiBuWo) geheel in het teken van jeugdliteratuur uit Nederland en Vlaanderen. Tijdens het festival verzorgen tien auteurs tweetalige lezingen, zijn er theatervoorstellingen en een kinderboekenbioscoop waar wordt voorgelezen en waar onder meer verfilmingen van Minoes, Erik en het klein insectenboek en Labyrinthus worden vertoond. Tegelijk opent in het Museum für Angewandte Kunst de tentoonstelling ‘Schau mich an’ waarin werk van Toon Tellegen en Ingrid Godon wordt gecombineerd met foto’s van August Sander.

Bibi Dumon Tak, Gideon Samson, Sjoerd Kuyper, Janny van der Molen, Marco Kunst, Joke van Leeuwen, Marjolijn Hof, Kathleen Vereecken, Michael De Cock en Marian De Smet trekken tijdens het festival door Keulen om in scholen en bibliotheken met jonge lezers in gesprek te gaan. Van alle auteurs is recent werk in het Duits vertaald, een overzicht hiervan is te vinden in de vertalingendatabase.nl of deze pdf.

Covers van 10 recente vertalingen


De bijzondere expositie ‘Schau mich an’ brengt kinderportretten van de beroemde fotograaf August Sander (1876-1964) en illustrator Ingrid Godon (1958) bij elkaar. Toon Tellegen schreef er poëtische, verbindende teksten bij (vertaling Birgit Erdmann). Het werk is tot 10 juli 2016 te zien in het Museum für Angewandte Kunst. Bij de expositie is een uitgebreid educatief programma gemaakt voor scholen. Op woensdag 25 mei biedt het museum om 11.00 uur een exclusieve preview voor de pers.

Werk van Ingrid Godon en August Sander

De Internationale Kinder- en jeugdboekenweken in Keulen viert met dit speciale thema-programma haar twintigjarig bestaan. Het festival omvat zo’n 55 evenementen en bereikt gemiddeld 3.500 kinderen en jongeren. KiBuWo

In oktober zijn Vlaanderen en Nederland Ehrengast op de Frankfurter Buchmesse. Nu al, in de aanloop daarnaartoe, zijn tientallen Nederlandse en Vlaamse auteurs geprogrammeerd op belangrijke festivals in Duitsland. Dat geldt voor alle genres. Zo programmeert in mei niet alleen KiBuWo kinder- en jeugdliteratuur uit Nederland en Vlaanderen, maar staan op de Comic-Salon in Erlangen tien stripauteurs centraal, en nodigt Poetry on the Road dichters uit in Bremen. In juni volgen in Berlijn onder meer residenties in het Literarisches Colloquium Berlin, het Das Mag Lesefest en het Poesiefestival Berlin.

Meer op: www.frankfurt2016.com en bij pr-bureau Artefakt.

Hanneke Marttin

Contact

Hanneke Marttin

Communicatiecoördinator

[email protected]