nieuws

Winnaars Jonge Jury en Gouden Lijst

20 april 2016

Mel Wallis de Vries wint opnieuw de Prijs voor de Jonge Jury. Dit jaar ontvangt ze de prijs voor Shock (De Fontein). Edward van de Vendel wint de Gouden Lijst in de categorie Nederlandstalig voor Oliver (Querido), in de categorie vertaald gaat de prijs naar Naar de top van Dan Gemeinhart, vertaald door Tjalling Bos. Beide boeken kwamen met een investering van het Letterenfonds tot stand.

Tienduizenden scholieren van vmbo tot vwo, in de leeftijd van 12 tot 16 jaar, lezen voor de Jonge Jury tussen half augustus en eind februari naar eigen keuze een aantal jeugdboeken uit het jaar ervoor en brengen vervolgens een stem uit op hun favoriete titels. Dit jaar won Mel Wallis de Vries met Shock uiteindelijk de prijs. Er kwamen ruim vijftienduizend stemmen binnen, via stemansichten, stemformulieren en de digitale stemmodule. Vorig jaar won Mel Wallis de Vries ook, met Wreed (De Fontein).

De Gouden Lijst, de vakjuryprijs voor het beste jeugdboek, ging in de categorie Nederlandstalig naar Edward van de Vendel voor Oliver (Querido). De jury ooordeelde: ‘Met Oliver heeft Edward van de Vendel een roman geschreven met geloofwaardige personages die hij laat groeien naar volwassenheid in poëtische taal, afwisselend ingetogen en confronterend, maar altijd doordringend tot de kern van de zaak.’

In de categorie vertaald bekroont de jury Naar de top van Dan Gemeinhart, vertaald door Tjalling Bos (Lemnsicaat). De jury noemde Naar de top ‘een indringende roman over eenzaamheid, de zin van het leven en waarheid. Alle middelen die de schrijver, uitgever en de vertaler Tjalling Bos tot hun beschikking hadden, zijn ingezet om van Naar de top een prachtig boek te maken: een sterke structuur, een uitgebalanceerde stijl en een functionele vormgeving.’

Zowel Edward van de Vendel als Tjalling Bos ontvingen voor het schrijven dan wel vertalen van de roman een beurs van het Nederlands Letterenfonds.

Meer informatie: