De stand van het Letterenfonds en de Children’s Books from Holland-brochure stonden dit jaar in het teken van Hieronymus Bosch, dankzij het prachtige werk van Thé Tjong-Khing.
Zijn tekstloze prentenboeken Hieroymus en Kunst met taart openden de brochure waarin 13 titels zijn uitgelicht die in 2015 in Nederland verschenen. Titels voor verschillende leeftijdsgroepen – prentenboeken, eerste lezers, 10+ en Young Adult. Opvallend was dat dit jaar een aantal auteurs en illustratoren er meerdere malen in voorkwam: naast Thé Tjong-Khing, ook collega-illustrator Martijn van der Linden (Memory Konijn, Een aap op de WC en Stem op de Okapi) en schrijver Edward van de Vendel (Stem op de Okapi en Het kankerkampioenschap voor junioren).
Natuurlijk bespreken we op de beurs veel meer titels dan die in de brochure – van klassiekers tot titels die nog moeten verschijnen. Uitgevers zijn ook altijd geïnteresseerd welke boeken zijn aangekocht door uitgevers van vergelijkbare fondsen. Vandaar dat we in de stand aandacht besteden aan recente vertalingen. Zo hadden we drie edities van Het raadsel van alles wat leeft van Jan Paul Schutten en Floor Rieder op de planken staan (de groene Duits, de rode Noorse, en de Amerikaanse) die veel aandacht trokken, net als hun nieuwe boek Het wonder van jou en je biljoenen bewoners.
Jan Paul Schutten - die evenals Edward van de Vendel - traditiegetrouw op de beurs was, had een aantal bijeenkomsten met internationale kinderboekenambassadeurs om ervaringen en ideeën uit te wisselen.
In de drie en een halve dag dat de beurs duurt, hebben Marlies Hoff en ik een kleine 80 afspraken gehad. Daarnaast kwamen er ook dit jaar veel illustratoren, auteurs, uitgevers, bibliothecarissen, leesbevorderaars en beursorganisatoren spontaan langs. De algehele sfeer op de beurs was positief, opgewekter dan voorgaande jaren waarin de economische malaise in Nederland en omringende landen toch enigszins drukte op de in het algemeen vrolijk gestemden op deze voorjaarsbeurs.
Bekroningen
Dit jaar was er in het bijzonder aandacht voor Duitsland – natuurlijk vanwege het Vlaams-Nederlandse gastlandschap op de Buchmesse komende oktober en daarop vooruitlopende kinder- en jeugdboekenweek in Keulen in mei – en omdat werk van Duitse illustratoren prominent tentoongesteld was in de centrale hal. Op muren van kokers hing onder andere het werk van Rotraut Susanne Berner. Maandag werd bekendgemaakt dat de Hans Christian Andersen Award 2016 aan haar is toegekend voor haar illustraties. De bekroonde auteur dit jaar is de Chinese Cao Wenxuan. Een eerste Nederlandse vertaling van zijn werk wordt in september bij Clavis verwacht, als De veer in een vertaling van Lies Merken uitkomt. Rond de Nederlandse stands was de teleurstelling voelbaar omdat zowel Ted van Lieshout (voor de tweede keer!) en Marit Törnqvist grote kans maakten, als twee van de tien genomineerden. De andere grote prijs die in Bologna aangekondigd wordt is de Astrid Lindgen Memorial Award, die gaat dit jaar naar de Amerikaanse Meg Rosoff. Haar werk verschijnt in Nederland bij uitgeverij Moon, in vertaling van Jenny de Jonge.
Bologna Digital Media
Nieuw dit jaar was een aparte hal voor digitale uitgaven – Bologna Digital Media. Initiatiefnemer en mede-organisator Neal Hoskins kijkt er met tevredenheid op terug. Hij organiseerde eerder op de vooravond van de beurs de congressen over digitale ontwikkelingen in het kinderboekenvak en in de afgelopen twee jaar het Digital Café.
Het toont aan dat deze beurs, die dit jaar voor de 53ste keer georganiseerd werd, met 12.000 standhouders en meer dan 130.000 bezoekers, springlevend is en nog altijd de belangrijkste internationale ontmoetingsplek voor kinderboekenuitgevers is.
Voor mijzelf was het de 20ste keer dat ik in de beurshallen in Bologna mocht zijn en ik geniet er ieder jaar weer van. Wat mij betreft mogen er nog wel 20 jaar bij!