agenda

Boekenweek voor jongeren

Literatour 2016

17-25 september 2016

Vanaf 17 t/m 25 september 2016 vindt de derde editie van Literatour plaats. Jonge schrijvers - zoals Nina Polak, Bregje Hofstede en Mano Bouzamour die recent een startersbeurs van het Letterenfonds ontvingen - trekken het land in om met jongeren in gesprek te gaan. Ook worden er tal van activiteiten op school, in de boekhandel en bibliotheek georganiseerd.

Om beter aan te sluiten met het onderwijs, vindt de Literatour langs scholen dit jaar niet in maart plaats, maar in september. In die week wordt ook de Dioraphte Literatour Prijs uitgereikt.

Tijdens Literatour trekken jonge schrijvers het land in om met jongeren in gesprek te gaan en worden er tal van activiteiten op school, in de boekenhandel en bibliotheek georganiseerd. Daarbij kan er gestemd worden op favoriete boeken en kunnen jongeren meebeslissen wie dit jaar de Dioraphte Literatour Publieksprijs wint.

De Dioraphte Literatour Publieksprijs blijft een belangrijk onderdeel om jongeren een stem te geven binnen de campagne. De CPNB benadert alle uitgevers van jongerenboeken om titels in te zenden voor de DLP. Voor elk winnende boek (vakjuryprijs oorspronkelijk Nederlandstalig, vakjuryprijs vertaald, publieksprijs) is een geldbedrag van € 15.000,- de prijs (bij het vertaalde boek te verdelen over auteur en vertaler). Vorig jaar won Jaap Robben met Birk de prijs.

De Literatour is een campagne die zich voor een groot deel binnen het voortgezet onderwijs manifesteert. Met de nieuwe planning van Literatour (september in plaats van maart) wil het CPNB beter aansluiten bij het curriculum van scholen. Niet alleen is er geen hinder van schoolexamens, ook is het begin van het schooljaar het moment waarop de docent de plannen rond literatuuronderwijs ontvouwt aan de leerlingen en de leeslijsten worden samengesteld. Een grote groep scholieren maakt voor het eerst kennis met de Tweede Fase en met het lezen voor de lijst. Literatour markeert dit belangrijke moment, en wil scholen de kans bieden om meteen een goede start te maken.

De volgende auteurs gaan in september op pad: Ernest van der Kwast, Özcan Akyol, Daan Heerma van Voss, Alex Boogers, Mano Bouzamour, Nina Polak, Abdelkader Benali, Floortje Zwigtman, Bregje Hofstede, Khalid Boudou, Eva Burgers, Caja Cazemier, Buddy Tegenbosch, Daniëlle Bakhuis en Anne Gine Goemans.

Literatour wordt georganiseerd door CPNB i.s.m. Schrijvers School Samenleving (SSS), Stichting Lezen en het Letterenfonds.

Vanaf vandaag kunnen scholen weer gratis deelnamepakketten bestellen op Literatour.nu.

Zie ook:

groepsfoto