Met Auke Kok, Threes Anna, Anja Sicking, dichter Peter van Lier en vertalers Jan Versteeg en Marcel Otten
Letteren &cetera
19 mei 2016
Letteren &cetera is de literaire talkshow van het digitale televisiekanaal NPO Cultura i.s.m. het Nederlands Letterenfonds. Per aflevering staan drie gloednieuwe boeken centraal, drie titels waarin op enigerlei wijze door het fonds is geïnvesteerd. Op donderdag 19 mei ontvangt presentator Kenneth van Zijl zes gasten. Publiek is daarbij van harte welkom.
De opname van de eerste editie duurt van 17.00 tot 18.30. Kenneth van Zijl gaat in gesprek met dichter Peter van Lier over zijn nieuwste bundel Laaglandse remedies (Wereldbibliotheek) en met vertaler Jan Versteeg over Het leven van Vernon van de Franse schrijver, filmmaker en feministe Virginie Despentes (De Geus), en met Auke Kok over 1936. Wij gingen naar Berlijn (verschijnt op 5 mei bij Thomas Rap): het fascinerende verhaal van de Nederlandse sporters die meededen aan de Olympische Spelen in Berlijn en de tragische nasleep daarvan. Inloop voor dit programma vanaf 16.30.
Peter van Lier (1960) ontwikkelde zich na zijn studie filosofie tot dichter, prozaïst en essayist. Na Van absurdisme tot mystiek, een filosofisch essay over Nietzsche, Beckett en Heidegger, volgde zijn poëziedebuut Miniem gebaar dat werd bekroond met de Prijs van de Vlaamse Gids. Voor zijn tweede bundel Gegroet o… Gedichten ontving hij de Jan Campertprijs 1999. In zijn nieuwe, zesde bundel Laaglandse remedies laat Peter van Lier zien hoe vrij van vorm zijn poëzie is – al slaat het wit de maat tussen de regels - en tegelijk hoe volkomen duidelijk: een verrassende manier om recht te doen aan de complexiteit van de ervaring van de mens. “de plekken van niets waarop mussen // trippelend en / trappelend // hun leven inhoud geven - in het blikveld, hier, / van een hond die, achter een autoruit, de lucht / steeds meer ziet // dichtmisten” Wie de bundel openslaat, ontmoet er licht, lucht, en vogels, vooral veel vogels, want ‘vanuit de hoogte bezien glinstert alles’. Komt de werkelijkheid ondanks alle moeilijkheden en dreiging de mens toch telkens tegemoet?
Jan Versteeg (1948) vertaalde werk van onder anderen Yourcenar, Balzac, Gaudé, Bataille en Assouline en nu ook van de Franse schrijfster en filmmaker Virginie Despentes – die wel de vrouwelijke Houellebecq wordt genoemd. In haar nieuwste roman Het leven van Vernon geeft ze een messcherp beeld van vijftigers die hun maatschappij zien veranderen. Vernon’s leven was vroeger pure rock-’n-roll. Hij had een eigen platenzaak, haalde zijn gerief bij een oneindige stroom vrouwelijke klanten en winkelmeisjes, en maakte met zijn vrienden de Parijse nachten onveilig. Maar wat is er nu nog van die wereld over? De muziekindustrie is ingestort, de zaak opgedoekt, de vrienden getrouwd en de stad uit getrokken. Alleen met Alex Bleach, de rockster die hij van vroeger kent, heeft nog weleens goede avonden, vol coke en nostalgie. Maar wat gebeurt er als hij zelfs dat verliest? Wat heeft Vernon dan nog over?
Journalist en columnist Auke Kok (1956) schreef bestsellers als 1974 – Wij waren de besten (bekroond met de Nico Scheepmaker Prijs voor Beste Sportboek van 2004), Dit was Veronica en Tussen Godenzonen. Zijn nieuwste boek, 1936. Wij gingen naar Berlijn beschrijft de Nederlandse deelname aan de omstreden Olympische Spelen, na de machtsovername van Hitler in 1933. Met drie gouden en een zilveren medaille keerde de zeventienjarige Rie Mastenbroek terug naar Nederland, waar de zwemster werd onthaald als de ‘Keizerin van Berlijn’. Maar er waren meer opvallende Hollandse sterren, zoals Tinus Osendarp, die het opnam tegen de legendarische Jesse Owens. Na de oorlog werden de Spelen van 1936 beschouwd als een gigantische propagandastunt waarmee Hitler en Goebbels de wereld zand in de ogen hadden gestrooid. Wat betekende dat voor onze atleten? Hadden zij thuis moeten blijven? Hoe laten de discussies vooraf en achteraf zich vergelijken? Tachtig jaar na dato beschrijft Auke Kok het fascinerende verhaal van de Nederlanders in Berlijn en de tragische nasleep daarvan.
De inloop voor de tweede talkshow is vanaf 19.00; de opname loopt van 19.30 tot 21.00. Deze editie biedt interviews met Threes Anna over haar nieuwe roman Paradijsvogel (mei; Atlas Contact), met Anja Sicking over Ferrari’s in de hemel. Een familieverhaal (Lebowski) en met vertaler Marcel Otten over de IJslandse auteur Jón Kalman Stefánsson en diens roman Iets ter grootte van het universum (juni; Ambo Anthos).
Threes Anna (1959) is schrijver en regisseur. Vanaf 1999 stort ze zich op het schrijven van romans en het regisseren van haar eerste speelfilm, The bird can fly. Deze ging in 2007 in première en won vele prijzen. Voor haar nieuwe roman Paradijsvogel, deed ze uitgebreid research in de Verenigde Staten. Iris leidt een luxe leven in Eden, een resort voor rijke ouderen in Florida. Tot haar man Max overlijdt. Blind en zonder zich ook maar een seconde in zijn zaken te verdiepen aanvaardt ze de erfenis, maar dat blijkt er een te zijn van torenhoge schulden en haar beschermde wereld is al snel niet meer zo veilig en luxueus. Ze slaat op de vlucht, maar kan ze de schuldeisers ontlopen en haar oude overlevingsdrift oproepen? En hoe verhouden werkelijkheid en fictie zich in de bejaardenkolonies in Florida?
Marcel Otten (1951) heeft zich als vertaler gespecialieerd in het vertalen en bewerken van toneelstukken - hij heeft er inmiddels meer dan 100 op zijn naam staan – én op het vertalen van literatuur uit IJsland. Jón Kalman Stefánsson’s Iets ter grootte van het universum (Ambo Anthos) vormt een tweeluik met het al eerder verschenen Vissen hebben geen voeten. In zijn volstrekt eigen, lyrische stijl vertelt Stefánsson een hartverscheurend verhaal over mensen die lijden en liefhebben, op zoek zijn naar zichzelf en tegelijkertijd op de vlucht voor hun eigen werkelijkheid. Hoe onvoorwaardelijk moet liefde eigenlijk zijn? En zijn onze gevoelens niet altijd een weerspiegeling van het hele universum? In zijn meanderende verteltrant schetst de auteur een onvergetelijk beeld van een familie.
Anja Sicking (1965) studeerde klarinet aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en debuteerde als schrijfster met Het Keuriskwartet, dat werd genomineerd voor de Debutantenprijs en de AKO Literatuurprijs en bekroond met de Marten Toonder/Geertjan Lubberhuizenprijs. Haar tweede roman, De stomme zonde, is vertaald in het Duits, Engels en Turks. Haar nieuwe roman Ferrari’s in de hemel (Lebowksi) draait om vijf gezinsleden, vijf individuen, op zoek naar elkaar, naar liefde en intimiteit. Moeder Dores verlangt nog altijd naar haar verongelukte piloot die haar zicht bood op een ander, mondainer bestaan. Haar man Emile kan haar dat met al zijn goede bedoelingen niet geven. Lizzy krijgt een geheime liefde: een opwindende actrice in New York, terwijl Daphne telkens valt voor de verkeerde mannen. En Ravi is de dichter van de familie, die via een aantal schijnbaar onbenullige tegenslagen volkomen aan de grond raakt. Haarscherp en met veel empathie legt Anja Sicking hun angsten en verlangens bloot. Maar hoe weeft ze al die afzonderlijke verhalen tot een – in al haar gewoonheid – uitzonderlijke familie?
Wilt u een of twee opnames bijwonen? Reserveer hier.
De entree is gratis. De literaire talkshow Letteren &cetera wordt opgenomen in de bibliotheek van het Nederlands Letterenfonds aan de Nieuwe Prinsengracht 89 te Amsterdam. De besproken boeken worden tijdens de opnames te koop aangeboden door Athenaeum Boekhandel (pin only) en kunnen desgewenst worden gesigneerd door de schrijver of vertaler.
De eerdere Letteren &cetera-talkshows zijn online te bekijken via NPO Cultura.