De Henriëtte de Beaufortprijs wordt toegekend aan Elisabeth Lockhorn voor haar biografie Andreas Burnier, metselaar van de wereld. De Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs gaat naar Niña Weijers voor haar roman De consequenties. Dat maakte de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde vandaag bekend.
De Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs is een jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor schrijvers die recent zijn gedebuteerd of hun tweede boek hebben gepubliceerd. De jury - onder voorzitterschap van Kester Freriks - was onder de indruk van de filosofische reikwijdte van Weijers debuut, “waarin ze een krachtige, spitsvondige stijl in perfecte harmonie brengt met grote artistieke ambities”:
Allereerst combineert de schrijfster op overtuigende manier twee elementen die in de hedendaagse literatuur niet vanzelfsprekend zijn: fantasie en vastberadenheid. Ze creëert een geheel eigen wereld in deze kunstenaarsroman die op elke bladzijde waarde en franje, echt en kitsch, van elkaar probeert te scheiden en te doorgronden. De toon waarin Weijers schrijft is helder, vanzelfsprekend, krachtig, spitsvondig, betoverend.
Op basis van De consequenties (Atlas Contact) werd Niña Weijers in 2015 geselecteerd als een van de acht talentvolle debutanten die een startersbeurs ontvingen van het Letterenfonds. Ook werkte ze via het Wanderlust-programma van het Letterenfonds als writer-in-residence aan de Van Eyck-academie in Maastricht. Haar debuut wordt in het Duits, Engels, Frans en Tsjechisch vertaald. In juni zal ze samen met Bregje Hofstede, Saskia de Coster en Lize Spit een maand als writer-in-residence aan het Literarisches Colloquium Berlin verblijven.
Ook de nu bekroonde biografie van Elisabeth Lockhorn kwam mede met een beurs van het Letterenfonds tot stand. De jury van de Henriëtte de Beaufortprijs - bestaande uit Manu van der Aa, Elsbeth Etty, Jaap Goedegebuure, Rick Honings (voorzitter) en Kris Humbeeck - noemde Andreas Burnier, metselaar van de wereld (Atals Contact) “een meeslepend geschreven biografie” en:
Een boeiend, rijk geschakeerd, uitstekend gedocumenteerd en vooral afgewogen en evenwichtig beeld van een complexe, niet altijd sympathieke, maar toch steeds fascinerende persoonlijkheid. Omdat de biograaf afstand weet te behouden tot haar onderwerp, wordt de lezer in staat gesteld een eigen beeld en oordeel te vormen.
Interview met Elisabeth Lockhorn over Andreas Burnier, metselaar van de wereld in de literaire talkshow in Letteren &cetera (NPO Cultura).