agenda

Writers-in-residence aan het Literarisches Colloquium Berlin

Niña Weijers, Bregje Hofstede, Lize Spit en Saskia de Coster naar Berlijn

1-30 juni 2016

De gehele maand juni zullen Niña Weijers, Bregje Hofstede, Lize Spit en Saskia de Coster als writer-in-residence verblijven aan het Literarisches Colloquium Berlin (LCB), een van de voornaamste literaire instituten van Duitsland. De auteurs zijn uitgenodigd door het LCB in het kader van het gastlandprogramma dat Nederland en Vlaanderen dit jaar in Duitsland en op de Frankfurter Buchmesse organiseren. Hun residentieperiode valt samen met het Das Mag Lesefest in Berlijn.

Onlangs verscheen de Duitse vertaling (door Isabel Hessel) van De Costers roman Wij en ik, Wir & ich bij Tropen Verlag, de Duitse vertaling (door Heike Baryga) van het debuut van Bregje Hofstede Der Himmel über Paris werd vorig jaar bij C.H. Beck gepubliceerd. Ook de debuten van Niña Weijers en Liza Spit worden in het Duits vertaald: Het smelt is net verkocht aan S. Fischer Verlag. Die Konsequenzen, de Duitse vertaling (door Helga van Beuningen) van de eerste roman van Niña Weijers wordt augustus 2016 bij Suhrkamp verwacht.

Literarisches Colloquium Berlin

Niña Weijers (1987) studeerde literatuurwetenschap in Amsterdam en Dublin. Ze schreef korte verhalen en essays voor diverse tijdschriften en in 2010 won zij de schrijfwedstrijd Write Now!. Ze schrijft voor De Groene Amsterdammer, is redacteur bij De Gids en maakt samen met Simone van Saarloos de talkshow Weijers & Van Saarloos. In mei 2014 verscheen haar debuutroman De consequenties bij uitgeverij Atlas Contact. Het won onder andere de Anton Wachterprijs 2014 en de publieksprijs van de Gouden Boekenuil 2015. Het haalde bovendien de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2015. De vertaalrechten zijn verkocht aan Frankrijk (Actes Sud), Duitsland (Suhrkamp Verlag), de Verenigde Staten (Doppelhouse Press) en Tsjechië (Kniha Zlín). Op basis van haar debuut werd ze in 2015 geselecteerd als een van de acht talentvolle debutanten die een startersbeurs ontvingen van het Letterenfonds. Op basis van haar debuut werd ze in 2015 geselecteerd als een van de acht talentvolle debutanten die een startersbeurs ontvingen van het Letterenfonds.

Bregje Hofstede (1988) is schrijver en kunsthistoricus. Ze publiceerde korte verhalen en essays in onder andere Das Magazin, De Gids, Tirade, Hollands Maandblad en Kunstschrift, en ontving daarvoor de Hollands Maandblad aanmoedigingsbeurs 2012/2013. In 2014 volgde haar debuutroman De hemel boven Parijs (Cossee), die werd genomineerd voor de longlist van de Gouden Boekenuil en de Libris Literatuurprijs. Op basis van haar debuut werd ze in 2015 geselecteerd als een van de acht talentvolle debutanten die een startersbeurs ontvingen van het Letterenfonds.

Niña Weijers (foto: Merlijn Doomernik), Bregje Hofstede (foto: Ilse Joliet), Lize Spit (foto: Keke Keukelaar), Saskia de Coster (foto: Johan Jacobs)

Lize Spit (1988) groeide op in Viersel en woont sinds 2005 in Brussel. Ze behaalde een Master Scenario aan het RITS en schrijft daarnaast proza en poëzie. Ze publiceerde o.a. in Het Liegend Konijn, De Gids en Das Magazin. In 2013 won ze zowel de jury- als de publieksprijs van Write Now!. Lize geeft scenario-cursussen bij Wisper en is gast-docent Schrijven op de LUCA School Of Arts in Brussel. Ze debuteerde januari dit jaar bij Das Mag met de roman Het smelt, inmiddels zijn de rechten verkocht aan Denemarken, Noorwegen (Cappelen Damm) en Spanje (Planeta).

Saskia de Coster’s (1976) eerste woordjes zijn waarschijnlijk: “Geef me een pen zodat ik eindelijk mijn roman kan schrijven” geweest. Op haar elfde won ze een nationale schrijfwedstrijd in Vlaanderen, rond haar twintigste presenteerde ze haar installaties en kunstfilms in verschillende ateliers. Na haar studie aan de Université de Louvain debuteerde ze in 2002 met Vrije Val. Daarop volgden vijf andere romans, waarvan haar laatste, Wij en ik, een bestseller werd, de Cutting Edge Award won, en werd genomineerd voor de BNG Nieuwe Literatuurprijs, De Gouden Uil, de ECI Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs.

Het LCB biedt normaliter aan vijf tot acht auteurs residentie. De gastenverblijven staan open voor Duitse en internationale schrijvers en vertalers. Eerder waren onder meer Teju Cole, Swetlana Alexijewitsch en Laksmi Pamnutjak als writer-in-residence in Berlijn.

Meer informatie: