agenda

Zesde Kousbroeklezing door Ionica Smeets

Cijfers, letters en regels

8 april 2016

http://www.rodehoed.nl/nl/programma/agenda

Op vrijdag 8 april spreekt wiskundige, columniste en hoogleraar Ionica Smeets de zesde Kousbroeklezing uit onder de titel Cijfers, letters en regels.

Woorden en getallen hebben elk hun eigen wetten. Wat is de cijfermatige broer van moorddroom? Wat is de zus in letters van 29137? Slechts ogenschijnlijk zijn dat speelse kwesties. In een rondgang langs wiskundigen die spelen met taal en schrijvers die zich onderwerpen aan wiskundige experimenten reflecteert Ionica Smeets op de wisselwerking tussen taal en wiskunde en de onderlinge verhouding van die beide systemen. Wat gebeurt er als je jezelf nieuwe regels oplegt en die strikt gehoorzaamt?

Ionica Smeets, wetenschapsjournalist en wiskundige, is hoogleraar wetenschapscommunicatie aan de Universiteit Leiden en publiceerde onder meer Het exacte verhaal, Vallende kwartjes (met Bas Haring) en Ik was altijd heel slecht in wiskunde (met Jeanine Daems). Zij heeft een wekelijkse column in het Volkskrant-magazine.

Na afloop van de lezing zal het aan Rudy Kousbroek dierbare onderwerp ‘wiskunde’ verder worden geëxploreerd door kunsthistoricus Jeroen Stumpel en door wiskundige, tekstschrijver en cabaretier Jan Beuving onder begeleiding van pianist Tom Dicke. Moderatie: Maarten Asscher.

Plaats: De Rode Hoed, Keizersgracht 108, Amsterdam.
Aanvang: 20.00 uur.

Links: