nieuws

8 schrijftalenten

Slow Writing Lab

11 februari 2016

Nederland kent geen masteropleiding voor schrijvers. Om de kloof tussen onderwijs en beroepspraktijk te verkleinen zijn het Nederlands Letterenfonds, Literair Productiehuis Wintertuin en de hbo-schrijfopleidingen ArtEZ, Gerrit Rietveld Academie en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht een uniek samenwerkingsverband aangegaan. Samen richtten ze het ‘Slow Writing Lab’ op. In het lab worden acht veelbelovende schrijftalenten een jaar lang intensief begeleid.

Het Slow Writing Lab is gericht op slow onderzoek. Het biedt jonge schrijvers een omgeving waarin ze hun talent op creatief en professioneel gebied kunnen ontwikkelen. Het lesprogramma bestaat uit zes masterclasses die afwisselend worden verzorgd door de betrokken organisaties. Daarbij krijgen de acht talenten de kans om aan individuele trajecten te werken. Ze worden hierbij gecoacht door hun literaire voorbeelden; schrijvers, redacteuren en regisseurs. Per talent is voor deze individuele begeleiding een budget van 7.500 euro beschikbaar.

Talenten

De acht talenten zijn voorgedragen door de drie schrijfopleidingen en Literair Productiehuis Wintertuin. Elke organisatie selecteerde twee kandidaten. De acht deelnemers aan het talentenprogramma 2015-2016 zijn:

  • Sarah Arnolds (Rietveld, afdeling Beeld en Taal);
  • Ellen Dorrestein (HKU, afstudeerrichting Writing for Performance);
  • Sytske van Koeveringe (Rietveld, afdeling Beeld en Taal);
  • Lotte Lentes (Wintertuin; Radboud Universiteit, Nederlandse Taal en Cultuur);
  • Yvo Nafzger (HKU, afstudeerrichting Writing for Performance);
  • Roos Vlogman (ArtEZ, opleiding Creative Writing);
  • Wout Waanders (Wintertuin; Radboud Universiteit, Nederlandse Taal en Cultuur);
  • Lisa Weeda (ArtEZ, opleiding Creative Writing).

Website

De deelnemers zijn te volgen op de website www.SlowWritingLab.nl, waar ze verslag doen van hun onderzoek en zichzelf en hun werk presenteren.

Portretten van de 8 talenten

Het pilotprogramma is in de luwte gestart op 25 september 2015. Onder de masterclasss-docenten bevinden zich onder meer de Israëlische schrijver Nir Baram, schrijver Dirk van Weelden en documentairemaker Wim van der Aar.

Slow Writing Lab maakt deel uit van een breder talentenprogramma waarvoor minister Jet Bussemaker van OCW voor 2015 en 2016 extra middelen ter beschikking heeft gesteld aan het Nederlands Letterenfonds.

Logos

Meer informatie:

Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met het Nederlands Letterenfonds, tel 020 520 73 00.

Over het Nederlands Letterenfonds

Het Nederlands Letterenfonds stimuleert, door middel van beurzen en subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers en festivals, de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en draagt bij aan de verspreiding en promotie van de Nederlands- en Friestalige literatuur in binnen- en buitenland.

Pieter Jan van der Veen

Contact

Pieter Jan van der Veen

Subsidiespecialist

[email protected]