agenda

Héctor Abad op het NIAS

1 feb-30 juni 2016

De Colombiaanse schrijver Héctor Abad verblijft vanaf februari 2016 voor vijf maanden aan het NIAS in Wassenaar als writer-in-residence. Hij werkt daar aan zowel een nieuwe roman als een biografie van de Colombiaanse dichter Léon de Greiff.

Héctor Abad (1958) studeerde medicijnen, filosofie en journalistiek. Nadat hij geschorst werd van de Universiteit Pontificia Bolivariana in zijn geboorteplaats Medellín vanwege het schrijven van een controversiële tekst over de paus, verhuisde hij naar Italië. Kort nadat hij terugkeerde naar zijn vaderland werd zijn vader vermoord door de paramilitairen.

Abads werk wordt voor de Nederlandse markt vertaald door Jos den Bekker en uitgegeven bij De Geus. Den Bekker vertaalde onder meer Het vergeten dat ons wacht (2010), waarin hij een portret van zijn vader en van de situatie in Colombia in de jaren tachtig geeft. Het boek oogstte veel internationale lof, waaronder een aanbeveling van Mario Vargas Llosa: “Mijn meest enerverende literaire ervaring van de laatste jaren.”

Abad werd voor de positie van writer-in-residence voorgedragen door zijn uitgever De Geus. Het NIAS (Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences) stelde een verblijfsstipendium beschikbaar.

Het writer-in-residence programma is een samenwerking tussen het Nederlands Letterenfonds en het NIAS en is er op gericht schrijvers van literair werk, zowel fictie als non-fictie, te laten werken in een internationale en interdisciplinaire academische gemeenschap.

Meer informatie:

Pers: