weblog

Angoulême, 2016

Festival International de la bande dessinée

Barbara den Ouden – 8 februari 2016

Voor de vijfde keer was ik namens het Nederlands Letterenfonds aanwezig op een van de belangrijkste stripfestivals van de wereld. Van donderdag 28 tot en met zaterdag 30 januari deelde ik in de Marché des Droits & Licences een stand met Els Aerts van het Vlaams Fonds voor de Letteren en Johan Stuyck, uitgever van Oogachtend, en sprak ik met 25 uitgevers, redacteuren en organisatoren van stripfestivals.

Barbara en Els Met Els Aerts (Vlaams Fonds voor de Letteren) bij de gemeenschappelijke stand

Er waren niet veel nieuwe graphic novels die ik kon laten zien, maar gelukkig was er genoeg belangstelling voor titels die vorig jaar zijn verschenen zoals bijvoorbeeld De terugkeer van de wespendief van Aimée de Jongh, die signeerde op de stand van haar Waalse uitgever Dargaud. Ook trok Mark Hendriks’ Tibet de aandacht, deze dikke pil werd vorig jaar verkocht aan de Franse uitgever Warum en opgenomen in onze laatste editie van de 10 Books from Holland-brochure. De verstripping van De aanslag door Milan Hulsing werd ook goed bekeken. Er lag al een Frans bod vóór het festival, en wellicht komt er nog een bij.

Op mijn tablet kon ik pdf’s en fragmenten van titels tonen die in voorbereiding staan bij de nieuwe Nederlandse stripuitgeverij Scratch - Erik Krieks Murderballads, Michiel van de Pols Spotters en Jan Cleijne’s Eik. Er wordt nu al reikhalzend uitgekeken naar Typex’ magnum opus Andy, een biografie over Andy Warhol en een overzicht van de Amerikaanse popcultuur van zijn tijd. Iedereen die de schetsen ziet reageert zeer enthousiast, van Engeland tot Korea, van Frankrijk tot Noorwegen. Het boek zal ruim 500 pagina’s tellen en pas in 2018 verschijnen. De mogelijkheid van een internationale coproductie moet worden uitgezocht, en Casterman geeft al aan hierbij het voortouw te willen nemen.

Graphic novels over wereldberoemde kunstenaars doen het goed, denk aan Barbara Stoks Vincent of Typex’ Rembrandt.Een internationaal succes is ook Marcel Ruijters’Jheronimus, een stripbiografie over Hieronymus Bosch, verschenen ter gelegenheid van zijn 500ste sterfdag in 2015. Het boek is al gepubliceerd in Denemarken en de UK en zal binnenkort verschijnen in Duitsland en Colombia. Tijdens het festival zegt de Poolse uitgever Pawel Timofiejuk dat hij het boek in mei gaat uitgeven. Na dit goede bericht hebben we nog een beetje tijd over, zodat ik hem kan vragen naar zijn tweede hobby: het lopen van marathons en supermarathons.

Barbara, Marcel Ruijters en John Naranjo Met Marcel Ruijters en zijn Colombiaanse uitgever John Naranjo

Op de stand krijg ik regelmatig aanloop van Nederlandse stripauteurs zoals Typex, Sam Peeters, Marcel Ruijters en Joost Swarte. De laatstgenoemde is een beetje een superster, elke uitgever zou zijn werk willen uitgeven, elke festivalorganisator wil hem uitnodigen. Joost Swarte blijft bescheiden en aardig onder al die aandacht. Zo’n houding is eerder regel dan uitzondering in de stripwereld: men is uitermate sympathiek. Vrolijk en tevreden loop ik na een geslaagd en gezellige beurs op zaterdagmiddag door de stromende regen naar het station van Angoulême.

Barbara den Ouden

Teamcoördinator & Specialist internationaal

internationaal presenteren en promoten

Fictie en graphic novels

[email protected]

lees meer