nieuws

Poëzieweek 2016

Veel dichters op pad

4 februari 2016

Grote belangstelling was er voor de ‘Boek een dichter’-actie van het Nederlands Letterenfonds en Stichting Schrijvers School Samenleving (SSS). In de aanloop naar en tijdens de Poëzieweek vond er een recordaantal optredens van dichters plaats op diverse podia in het hele land. in bibliotheken, scholen, boekhandels, musea, en op literaire podia. In totaal werden in Nederland 113 optredens geboekt van 51 verschillende dichters.

De ‘Boek een dichter’-actie werd voor de derde maal georganiseerd door SSS en het Letterenfonds in aanvulling op de CPNB-campagne Poëzieweek 2016. Het doel is een breed publiek kennis te laten maken met poëzie en de belangstelling voor het genre te vergroten.

In totaal 51 dichters, onder wie Maud Vanhauwaert, Anne Vegter, Ted van Lieshout, Ellen Deckwitz, Geert van Istendael, Rodaan al Galidi en Marjet Huibers droegen voor uit eigen werk in bibliotheken, scholen, boekhandels, musea, en op literaire podia. Voor de schrijver van het poëziegeschenk, Stefan Hertmans, organiseerde SSS een eigen tournee.

Opvallend was dit jaar de toename van het aantal scholen, met name het voortgezet onderwijs, waar een dichter werd uitgenodigd: van acht scholen in 2014 naar 28 in 2016. In totaal 30% van het aantal optredens vond plaats voor een publiek van jongeren.

Door de actie ‘Boek een dichter’ is het aantal dichteroptredens rond de Poëzieweek in de afgelopen jaren sterk toegenomen. De eerste editie van ‘Boek een dichter’ zorgde met 72 optredens voor een toename van 15% van het aantal voordrachten. De tweede editie, begin 2015, eindigde op 96 optredens. De derde ‘Boek een dichter’-actie, die liep van 1 januari tot en met 3 februari, spant de kroon met 113 optredens: bijna een verdubbeling van het aantal dichtersoptredens in vergelijking met 2013, het jaar voor ‘Boek een dichter’ begon.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

113 optredens van 51 verschillende dichters

Greetje Heemskerk

Contact

Greetje Heemskerk

Beleidsstrateeg

[email protected]