agenda

Writer in residence programma 2016

Frank Witzel als WiR in Amsterdam

1 sep-25 oktober 2016

http://www.letterenfonds.nl/en/residency-for-writers-in-amsterdam

De Amsterdamse schrijversresidentie ontvangt in 2016, het jaar waarin Nederland en Vlaanderen gastland zijn op de Frankfurter Buchmesse, louter Duitstalige auteurs. In september en oktober wordt Frank Witzel (Offenbach am Main, 1955) verwacht. Hij won vorig jaar de Deutscher Buchpreis voor zijn roman Die Erfindung der Roten Armee Fraktion durch einen manisch depressiven Teenager im Sommer 1969.

De zevenkoppige jury van de Deutscher Buchpreis prees Witzel voor zijn mengeling van ‘waanzin en vernuft’ en noemde de roman een ‘uniek’ werk in de Duitse literatuur. Ook sprak de jury van ‘een hybride compendium van pop, politiek en paranoia’. Het verhaal speelt zich af in de oude Bondsrepubliek in de periode na de Tweede Wereldoorlog. Witzel beschrijft een reeks episoden vanuit de ogen van een 13-jarig kind in Wiesbaden.

De roman verschijnt in november in Nederlandse vertaling (van de hand van Josephine Rijnaarts) bij Lebowski. Tijdens Witzels residentieperiode in Amsterdam verschijnt tevens zijn vierde roman bij zijn Duitse uitgever, Matthes & Seitz Berlin.

Frank Witzel zal tijdens zijn residentieperiode een reeks van optredens verzorgen. Op vrijdag 16 september verzorgt hij ten huize van het Letterenfonds een workshop creative writing voor het Slow Writing Lab. Dit is een besloten bijeenkomst, maar er zijn ook vele publieke optredens:

  • zondag 4 september tijdens de Boekenparade in Amsterdam, vanaf 16.00: Dit is wat we delen, een programma dat vooruitblikt op het Nederlands-Vlaamse gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse 2016. Met medewerking van Frank Witzel, Ernest vd Kwast, Erik Kriek, Judith Uyterlinde en Bas Pauw.

  • donderdag 29 september om 20.00 uur verzorgt Witzel een lezing in het Goethe Institut Amsterdam. tevens wordt hij geïnterviewd door Jeroen van Kan. Meer informatie en aanmelden via deze link.

  • dinsdag 4 oktober om 17.00 uur verzorgt Witzel een lezing in de Duitse Ambassade te Den Haag. Meer informatie en aanmelden via deze link.

  • zaterdag 8 oktober: Witzel treedt samen met de Italiaanse auteur Diego Marani op tijdens het Birmingham Literature Festival.

  • zaterdag 5 november: Frank Witzel treedt op tijdens de achtste editie van Het Grote Gebeuren in het Groninger Forum, locatie Oude Boteringestraat te Groningen.

  • zondag 6 november: uitzending van VPRO Boeken om 11.20 op NPO1 met onder meer een gesprek met Frank Witzel.

Interviews met Witzel n.a.v. zijn verblijf:

Orli Austen

Contact

Orli Austen

Beleidsmedewerker

[email protected]