nieuws

Samenwerking Gamefonds en Letterenfonds

Subsidie voor twee literaire games

22 januari 2016

Het Gamefonds en Nederlands Letterenfonds subsidiëren samen twee literaire games. De Vlaamse schrijver Joost Vandecasteele werkt samen met indie game studio Happy Volcano aan een game waarin de gameplay de loop van een duister verhaal bepaalt. In de game ‘Puzzling Poetry’ van Studio Louter en dichter Lucas Hirsch herscheppen spelers gedichten.

De twee gelegenheidsduo’s van gameontwikkelaars en auteurs namen deel aan een open oproep van het Gamefonds (een initiatief van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Mediafonds) en het Nederlands Letterenfonds. De drie fondsen willen de samenwerking tussen de literaire wereld en de gamesindustrie stimuleren.

Suzanne Meeuwissen van het Letterenfonds: ‘Het versterken van de samenwerking tussen beide disciplines is gezien de technologische ontwikkelingen relevant en opwindend. De literatuur begeeft zich buiten het boek, speelt met technologie en richt zich op een nieuw en jonger lezerspubliek. Ook voor gameontwikkelaars is het een verrijking, de literaire scenario’s of verhaallijnen voegen een nieuwe, vaak verrassende laag toe aan de game en verdiepen de spelervaring.’

Selectie

Naar aanleiding van de oproep ontvingen de fondsen bijna 50 projectvoorstellen, waarvan er vijf werden geselecteerd om nader uitgewerkt te worden. Een gezamenlijke adviescommissie van de fondsen selecteerde uiteindelijk twee partijen die subsidie krijgen voor de ontwikkeling van hun game. De commissie was met name te spreken over de wijze waarop de twee geselecteerde partijen literaire kwaliteit en gamedesign tot een vloeiend geheel hebben weten te maken. Ook is gekeken welke games het meest geschikt zijn om te presenteren tijdens de Frankfurter Buchmesse 2016.

Winter

Puzzling Poetry

‘Puzzling Poetry’ is een game waarin de speler gedeconstrueerde gedichten van Lucas Hirsch en andere dichters recreëert. De uitdaging is om naast de betekenis van de woorden goed te kijken naar de ritmiek en de grafische verhoudingen. ‘Het spelen met woorden leidt onverwacht tot een nieuwe, geconcentreerde manier van lezen,’ aldus de selectiecommissie.

Winter

De game ‘Winter’ van het Vlaamse collectief Happy Volcano is een mobile game, waarin de speler stap voor stap navigeert door een wereld van tiles (tegels). Per stap ontvouwt zich een verhaal, een innerlijke dialoog, geschreven door Joost Vandecasteele, waarvan de speler het verloop bepaalt. De frisse, strakke vormgeving van Happy Volcano is gecombineerd met het duistere literaire verhaal van Vandecasteele.

Winter

Frankfurter Buchmesse

In oktober 2016 worden ‘Puzzling Poetry’ en ‘Winter’ gepresenteerd op de Buchmesse in Frankfurt, die daarvoor ook in het Engels en Duits zullen worden vertaald. Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, het Mediafonds en het Nederlands Letterenfonds brengen de twee geselecteerde games naar deze internationale boekenbeurs, waar dit jaar bijzonder aandacht is voor vernieuwende vormen van literatuur. Nederland en Vlaanderen zijn in 2016 gastland op de beurs die wereldwijd de grootste in het boekenvak is.

drie logos

Meer informatie

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:

Suzanne Meeuwissen

Contact

Suzanne Meeuwissen

Subsidiespecialist

[email protected]