nieuws

Büchprijs uitgereikt aan Atte Jongstra

11 december 2015

De Boudewijn Büchprijs, voor degene die er het best in is geslaagd een breed publiek voor het antiquarische boek te interesseren, is uitgereikt aan schrijver Atte Jongstra. “Zijn rijke oeuvre is een pleidooi voor de fantasie en een groot eerbetoon aan het antiquariaat”, stelt de jury, onder voorzitterschap van Frits Barend. Een niet onbelangrijk deel van het literair oeuvre van Jongstra kwam mede tot stand met beurzen van het Letterenfonds.

Jongstra (1956) debuteerde in 1985 met de ”avontuurlijke archiefreis” De Multatulianen. Later volgden onder veel meer De psychologie van de zwavel, Familieportret, De tak van Salzburg, Klinkende ikken, De avonturen van Henry II Fix, en recent de roman Worst (De Arbeiderspers). De jury:

“Zijn werk stroomt over van kennis, verhalen, voetnoten en geheimen die ontleend zijn aan archieven en boekenverzamelingen, aan die hele prachtwereld van antiquarische en soms vergeten boeken. Zijn beroemd geworden personage Henry II Fix is zelfs helemaal opgebouwd uit archivistische en antiquarische eigenschappen.”

De Büchprijs is mede in het leven geroepen ter herinnering aan schrijver, televisiepresentator en verzamelaar Boudewijn Büch (1948-2002). De onderscheiding, die bestaat uit een oorkonde, wordt dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt. Eerdere winnaars waren Diederik van Vleuten, Gerrit Komrij, Redmond O’Hanlon en de Deventer Boekenmarkt.

Links