Zo’n honderd boekhandels in Nederland en Vlaanderen presenteren negen moderne klassiekers uit vier continenten tijdens de Schwob-winteractie. De romans en portretten spelen zich af in Frankrijk, Catalonië, Wenen en Engeland, in de VS, Argentinië en Peru, in Noord-Afrika en in Australië. De lijst bevat opvallend veel klassiekers van vrouwelijke schrijvers.
Als kick-off is er op zondag 17 januari in Utrecht ‘Schwob de leesclub’: een festival met leesclubs op verschillende locaties in het centrum van Utrecht, geleid door schrijvers en critici, en een feestelijke borrel met een kort programma en een quiz na.
De inschrijving start op 18 november. Deelnemers ontvangen, naast toegang tot de leesclub en het feest (met welkomstdrankje), het boek naar keuze.
Negen literaire uitgeverijen en Schwob – een initiatief van het Nederlands Letterenfonds – selecteerden de negen moderne klassiekers voor de Schwob-winteractie, die loopt van 15 januari tot 11 maart 2016.
• Elizabeth Harrower De wachttoren (Atlas Contact) uit Australië, 1966, vertaald door Nicolette Hoekmeijer
• César Aira Hoe ik een non werd (Meulenhoff) uit Argentinië, 1993, vertaald door Adri Boon
• Emmanuel Bove Het voorgevoel (Arbeiderspers) uit Frankrijk, 1935, vertaald door Mirjam de Veth
• Penelope Mortimer De pompoeneter (Lebowski) uit de VS, 1962, vertaald door Irving Pardoen
• Angela Carter Het nichtje van de poppenspeler (Nieuw Amsterdam) uit Engeland, 1967, vertaald door Marijke Versluys
• Mohamed Choukri Gezichten (Jurgen Maas) uit Marokko, 1995, vertaald door Djûke Poppinga
• Elisabeth de Waal Het verborgen stadspaleis (Cossee) uit Engeland, 2013, vertaald door Gerlof Janzen
• Thornton Wilder De brug van San Luis Rey (Van Oorschot) uit de VS, 1928, vertaald door Peter Bergsma
• Francesc Trabal Wals (Menken, Kasander & Wigman) uit Catalonië, 1935, vertaald door Frans Oosterholt
Als kick-off van de Schwob-winteractie vinden op zondagmiddag 17 januari vanaf 14.00 uur voor alle titels leesclubs plaats op verschillende locaties in het centrum van Utrecht, geleid door schrijvers en critici. Ambassadeurs als Jet Steinz, Willem Jan Otten, Theo Hakkert en Johannes van der Sluis zullen in het Aboriginal Art Museum, het Literatuurhuis Utrecht, Boekhandel Lijnmarkt en elders in gesprek gaan met 15 tot 25 leesclubdeelnemers. Aansluitend is er voor iedereen om 16.30 uur Schwobfest in de Winkel van Sinkel met borrel, quiz en een gesprek tussen critici over de vergeten meesterwerken van nu.
17 januari 2016, Utrecht
14.00 – 16.00 uur: negen leesclubs op verschillende locaties in het centrum van Utrecht
16.30 – 20.00 uur: Schwobfest in de Winkel van Sinkel, Oudegracht 158, 3511 AZ Utrecht; dewinkelvansinkel.nl
Toegang: 25 euro, incl. boek en welkomstdrank bij het feest.
De leesclubs en Schwobfest worden georganiseerd in samenwerking met het Literatuurhuis Utrecht. Kaartjes zijn verkrijgbaar via hetliteratuurhuis.nl
Meer informatie:
Voor meer informatie over Schwob en de winteractie kunt u contact opnemen met Alexandra Koch (hoofdredacteur Schwob) bij het Nederlands Letterenfonds, e-mail: a.koch@letterenfonds.nl, tel 020 520 73 00.
Over Schwob en het Nederlands Letterenfonds:
Schwob is een initiatief van het Nederlands Letterenfonds, dat is uitgegroeid tot een Europees netwerk. Schwob brengt vergeten of nog onontdekte klassiekers onder de aandacht van uitgevers en lezers. schwob.nl
Het Nederlands Letterenfonds stimuleert, door middel van beurzen en subsidies aan schrijvers, vertalers, uitgevers en festivals, de kwaliteit en diversiteit in de literatuur en draagt bij aan de verspreiding en promotie van de Nederlands- en Friestalige literatuur in binnen- en buitenland. www.letterenfonds.nl