nieuws

Lieke Marsman naar Ledig House

17 november 2015

Dichter Lieke Marsman (1990) zal september 2016 in het Ledig House (upstate New York) verblijven. Ze is door het Omi International Arts Center geselecteerd voor deze residentieperiode, het Letterenfonds verstrekt de bijbehorende beurs.

In het Ledig House zal zij werken aan haar derde dichtbundel, en zich verder verdiepen in de Amerikaanse poëzie. In het verleden vertaalde ze gedichten in het Nederlands van Ada Limón, Dorianne Laux, Kenneth Koch en Richard Siken. Tevens werkte ze recent aan een vertaling/bewerking voor een toneeltekst van David Marksons roman Wittgenstein’s Mistress.

Eerder verschenen er in verschillende tijdschriften en bloemlezingen Engelse, Chinese Tsjechische en Catalaanse vertalingen van haar gedichten.

Marsman won op haar zeventiende de poëziewedstrijd ‘Doe Maar Dicht Maar’ en publiceerde een jaar later in het tijdschrift Tirade. In juni 2011 baarde ze opzien door met haar debuut Wat ik mijzelf graag voorhoud op een dag twee literaire prijzen te winnen: de tweejaarlijkse Debuutprijs van het poëzietijdschrift Het Liegend Konijn en de C. Buddingh’-prijs, de prijs voor het beste poëziedebuut van het voorgaande jaar. Daarvoor won ze met haar debuutbundel al de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 2011. Van het boek werden meer dan 3.000 exemplaren verkocht. Vanaf januari 2013 maakt Marsman deel uit van de redactie van het literaire tijdschrift Tirade. Haar tweede bundel De eerste letter verscheen in januari 2014, wederom bij uitgeverij Van Oorschot.

Het Omi International Arts Center beheert het Ledig House in Columbia County, New York. Het Ledig House is een residentie voor beeldend kunstenaars, schrijvers, musici en dansers. Het dorpje Omi kijkt uit op de Catskill Mountains, op zo’n tweeënhalf uur van New York (per trein). Per maand is er ruimte voor ongeveer tien bewoners die allemaal een eigen slaapkamer en werkplek hebben. Schrijvers en vertalers worden binnen het International Writers Residency programma ontvangen. Overdag werkt men, in stilte, aan eigen werk en ‘s avonds komt men bij elkaar voor bijvoorbeeld een bijeenkomst met New Yorkse uitgevers, redacteuren of literair agenten.

Lieke Marsman

Orli Austen

Contact

Orli Austen

Beleidsmedewerker

[email protected]