nieuws

‘Fonds-fellow’ op het NIAS

Henk van der Waal

3 november 2015

Dichter, filosoof, schrijver Henk van der Waal verblijft vanaf september 2015 voor vijf maanden aan het NIAS in Wassenaar als writer-in-residence. Hij werkt daar aan een tweede filosofisch non-fictieboek met de werktitel Mystiek voor postreligieuzen dat te zijner tijd zal uitkomen bij Querido.

Van der Waal (Hilversum, 1960) studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en aan de Sorbonne. In 1995 debuteerde hij als dichter met de bundel De windsels van de sfinx, die werd onderscheiden met de C. Buddingh’-prijs. Zijn tweede bundel, Schuldsanering, verscheen in 2000 en werd genomineerd voor de Paul Snoek-poëzieprijs. Voor zijn bundel De aantochtster (2003) werd hij genomineerd voor de VSB-Poëzieprijs 2004. In 2007 publiceerde hij Vreemdgang en in 2010 volgde Zelf worden. Die bundel werd genomineerd voor de VSB-Poëzieprijs en bekroond met de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2012.

Dichtkunst en filosofie kwamen expliciet samen in het boek De kunst van het dichten, dat hij in 2009 samen met Erik Lindner samenstelde. Daarin publiceerde hij het essay ‘Het dansende denken’, dat voor hem als aanleiding geldt voor het filosofische boek dat hij in mei 2012 het licht liet zien, getiteld Denken op de plaats rust.

‘In Denken op de plaats rust heb ik het veld weten vrij te leggen waaraan literatuur, poëzie, kunst en filosofie invulling hebben te geven. […] Waar ik in Denken op de plaats rust dit mystieke veld vooral wilde afgrenzen om het een zelfstandig bestaansrecht te geven, benader ik het in Mystiek voor postreligieuzen veel meer vanuit de ervaring en het gevoel. Dat betekent dat ik me niet alleen laat meeslepen door het werk van schrijvers en filosofen als Faverey, Rilke, Proust, Augustinus, Taylor, Agamben of Lyotard, maar dat ik ook literaire fictie en non-fictie afwissel om voelbaar te maken hoe poëzie en literatuur de as van de menselijke existentie vormen.’

Van der Waal werd voor de positie van writer-in-residence voorgedragen door zijn uitgever Annette Portegies. Het Nederlands Letterenfonds stelde een verblijfsstipendium beschikbaar.

Henk van der Waal

Van der Waal wordt in februari 2016 opgevolgd door de buitenlandse writer-in-residence Héctor Abad (1958) uit Colombia die aan het NIAS aan zowel een nieuwe roman als een biografie van de Colombiaanse dichter Léon de Greiff zal werken. Op 29 oktober jongstleden sprak Abad de Spinozalezing uit aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn werk wordt voor de Nederlandse markt vertaald door Jos den Bekker en uitgegeven bij De Geus. Den Bekker vertaalde o.a. Het vergeten dat ons wacht (2010).

Het writer-in-residence programma is een samenwerking tussen het Nederlands Letterenfonds en het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences en is er op gericht schrijvers van literair werk, zowel fictie als non-fictie, te laten werken in een internationale en interdisciplinaire academische gemeenschap.

Meer informatie:

Greetje Heemskerk

Contact

Greetje Heemskerk

Beleidsstrateeg

[email protected]