nieuws

In memoriam

Frans Pointl (1933-2015)

5 oktober 2015

Op 1 oktober is schrijver Frans Pointl op 82-jarige leeftijd overleden. Hij debuteerde in 1959 met de dichtbundel Afscheid van laatste lente. Met de verhalenbundel De kip die over de soep vloog (1989) was hij een van de kanshebbers op de AKO Literatuurprijs in 1990. Een interview in het televisieprogramma ‘Hier is… Adriaan van Dis’ naar aanleiding van deze nominatie maakte hem op slag bekend.

Hij schreef vervolgens de dichtbundel Het Albanese wonderkind (1991) en enkele bundels autobiografische verhalen, onder meer Rijke mensen hebben moeilijke maten (1993) en De heer slaapt met watjes in zijn oren (2004).

Pointl had een bijzondere band met zwerfkatten die hij een veilig thuis bood. In 2008 werd Poelie de verschrikkelijke uitgebracht, een bundel met kattenverhalen en kattengedichten. Op zijn tachtigste verjaardag in 2013 verscheen De laatste kamer, zijn laatste bundel met verhalen en gedichten.

Zijn laatste jaren bracht hij door in het Dr. Sarphatihuis in Amsterdam en zo werden hij en het Letterenfonds buren. Toen in 2013 het bericht verscheen dat hij in dat verpleeghuis over onvoldoende boeken beschikte, heeft het fonds hem - in navolging van de redactie van VPRO Boeken - een dosis leesvoer gebracht. Het heeft hem nog enige vreugde gebracht, getuige de handgeschreven briefkaart die hij ons eerder dit jaar stuurde.