nieuws

Schrijversresidentie wordt Autoren-residenz in 2016

8 oktober 2015

In de schrijversresidentie op het Amsterdamse Spui ontvangt het Letterenfonds al bijna tien jaar buitenlandse gastschrijvers. In 2016, het jaar waarin Nederland en Vlaanderen gezamenlijk gastland zijn op de Frankfurter Buchmesse, opent het appartement de deuren voor Duitstalig talent. In nauwe samenwerking met het Brusselse Passa Porta zal voor de Duitstalige writers-in-residence een literair programma worden gemaakt, met optredens in zowel Nederland als Vlaanderen.

In de eerste maanden van 2016 ontvangt het Nederlands Letterenfonds drie gastschrijvers:

Per Leo

In januari en februari woont en werkt de Duitse historicus en schrijver is Per Leo (1972) in Amsterdam. Zijn debuut Flut und Boden werd genomineerd voor de shortlist van de Leipzicher Buchmesse Preis en won de Klaus-Michael-Kühne-Preis van het Harbourfront Literaturfestival in 2014. Vloed en bodem. Een familieroman verschijnt februari 2016, dus tijdens zijn residentieperiode, bij De Arbeiderspers; de vertaling wordt verzorgd door Hans Driessen en Marion Hardoar.

Karen Köhler

Karen Köhler (1974) was jarenlang actrice, maar schrijft tegenwoordig theaterstukken en proza. Van haar debuut Wir haben Raketen geangelt werden in Duitsland al 35.000 exemplaren verkocht. De verhalenbundel werd bekroond met de Schubart-Literaturförderpreis en de Rauriser Literaturpreis 2015. De Nederlandse vertaling (door Gerrit Bussink) verscheen onder de titel Vuurpijlen vangen bij Podium. Köhler zal op 13 november 2015 op het Crossing Border-festival optreden, en is van half februari tot eind maart 2016 als writer in residence in Amsterdam.

Mirna Funk

Auteur en journalist Mirna Funk (1981) is op uitnodiging van het Letterenfonds in april en mei 2016 in Amsterdam. Funk werd geboren in Berlijn, studeerde daar filosofie en geschiedenis aan de Humboldt Universiteit en woont nu voor een deel van het jaar in Tel Aviv. Voor haar debuut Winternähe kreeg ze de Uwe Johnson prijs voor beginnend literair talent. Winternabijheid, de Nederlandse vertaling van haar roman door Goverdien Hauth-Grubben verschijnt tijdens haar residentieperiode bij uitgeverij Meridiaan. Funk is te gast bij Crossing Border in 2015.

Autorenresidenz

Meer informatie over de Amsterdamse schrijversresidentie is op deze website te vinden onder Programma’s > Schrijversverblijven .

Nederland-Vlaanderen-Duitsland

Duitsland vormt tevens het thema van de komende Boekenweek, die van 12 t/m 20 maart 2016 plaatsvindt onder het motto ‘Was ich noch zu sagen hätte’. David Van Reybrouck schrijft het Boekenweekessay. Daarin zal hij ingaan op de grotendeels vergeten geschiedenis die Nederland, België en Duitsland jarenlang heeft verbonden. In de aanloop naar de Frankfurter Buchmesse 2016 wordt van maart tot oktober een groot aantal evenementen rondom circa 60 Nederlandse en Vlaamse schrijvers geprogrammeerd door podia en festivals in zeven Duitse steden.

Orli Austen

Contact

Orli Austen

Beleidsmedewerker

[email protected]