nieuws

Derde bekroning

Gouden Griffel voor Bette Westera

7 oktober 2015

Tijdens het Kinderboekenbal, de traditionele opening van de Kinderboekenweek, is de Gouden Griffel uitgereikt aan Bette Westera. Het is voor het eerst in 20 jaar dat de Gouden Griffel naar een poëziebundel gaat, voor Westera is het de derde bekroning dit jaar. De door haar geschreven en door Sylvia Weve geïllustreerde dichtbundel Doodgewoon (Gottmer) werd eerder bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs en met een Zilveren Griffel en Vlag & Wimpel 2015. De gedichten kwamen mede tot stand met een beurs van het Letterenfonds; Gottmer ontving een bijdrage voor de uitgave van geïllustreerde kinder- en jeugdboekliteratuur.

“Bette Westera heeft met Doodgewoon een schitterende, ongekend rijke bundel doodslyriek geschreven, waar verdriet, verwondering, opstandigheid, berusting en woede onder woorden worden gebracht’, volgens de jury onder leiding van Aad Meinderts. ‘Westera’s ontregelende humor zorgt ervoor dat de lezer op adem kan komen, wat welkom is, want veel gedichten grijpen je naar de strot.” Het volledige juryrapport kan worden nagelezen op de site van de CPNB.

Gouden Griffel 2015Bette Westera ontvangt de Gouden Griffel. Naast haar illustrator Sylvia Weve en astronaut André Kuipers. Foto © Chris van Houts

Zie ook:

Deze oogstrelend uitgevoerde bundel met onsterfelijk mooie gedichten over de dood is een bezit voor het leven.